Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

ΔΗΜΟΣΙΟ: Έσοδα 1 δισ. από 10 κτίρια-"φιλέτα''

Δέκα ακίνητα «φιλέτα» αλλά και μεγάλο αριθμό άλλων σκοπεύει να αξιοποιήσει το Δημόσιο την προσεχή διετία μέσω του θεσμού του sale and lease back αποκομίζοντας έσοδα τα οποία μπορούν να φθάσουν έως και το 1 δισ. ευρώ.

Μέσω του νέου θεσμού το Δημόσιο μπορεί να πωλήσει σε ιδιώτες ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν δημόσιες υπηρεσίες –και βρίσκονται σε «νευραλγικά» σημεία του λεκανοπεδίου της Αττικής και με υψηλές εμπορικές αξίες– και παράλληλα να τα επαναμισθώσει (με υψηλό τίμημα) για περίοδο έως και 30 χρόνια. Επιπλέον όφελος για το ιδιώτη είναι και ότι μετά τη λήξη της μίσθωσης τα ακίνητα παραμένουν στην κυριότητα των ιδιωτών εφόσον το Δημόσιο δεν επιθυμεί να τα επαναγοράσει.

Στο προσεχές διάστημα η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) θα αποστείλει στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη τη λίστα με τα ακίνητα του Δημοσίου τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν με τη μέθοδο του sale and lease back. Στον κατάλογο θα προτείνονται τα εξής ακίνητα:

1. Το νέο κτίριο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται επί της οδού Πειραιώς.

2. Το υψηλών προδιαγραφών κτίριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) στο Μοσχάτο.

3. Το ακίνητο το οποίο στεγάζει το νέο πολυτελές κτίριο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) στον Πειραιά.

4. Το παλιό κτίριο του Χρηματιστηρίου Αξιών στην οδό Σοφοκλέους.

5. Το ακίνητο το οποίο στεγάζει το υπουργείο Τύπου στην Λεωφόρο Συγγρού.

6. Το ακίνητο που έχει το Ελληνικό Δημόσιο στο Γουδί και αποτελεί προσωρινή στέγη του ΟΔΔΥ.

7. Το υπουργείο Εξωτερικών που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και δη επί της Βασιλίσσης Σοφίας.

8. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου στην Πλατεία Κάνιγγος.

9. Το κτίριο του υπουργείου Μεταφορών επί της Μεσογείων.

10. Τα ακίνητα τα οποία στεγάζουν σήμερα τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού.

Από την αξιοποίηση αυτών των ακινήτων αλλά και άλλων πολλών, κυρίως νεόδμητων, που στεγάζουν σήμερα περί τις 10 με 12 Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα, το υπουργείο Οικονομίας αναμένει έσοδα που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.


Κεντρικός άξονας για την αξιοποίηση του κάθε ακινήτου αποτέλεσε η γεωγραφική του θέση, που παίζει καθοριστικό ρόλο για τον υπολογισμό του τελικού τιμήματος. Οι ίδιες πληροφορίες δεν αποκλείουν τον ενδεχόμενο να διαμορφωθούν δύο «πακέτα» ακινήτων, τα οποία θα αξιοποιηθούν μέσω sale & lease back. Το ένα μπορεί να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο του 2008 και το δεύτερο στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Τις τελικές αποφάσεις για το θέμα αυτό θα λάβει η Διυπουργική Eπιτροπή Aποκρατικοποιήσεων.

Για την υλοποίηση του sale & lease back στο υπουργείο Οικονομίας εξετάζουν τη σύσταση μιας εταιρίας στην οποία θα «περάσουν» τα προς πώληση ακίνητα του Δημοσίου. Το όλο εγχείρημα προβλέπει και ένα φορολογικό «δώρο» στους ιδιώτες που θα αγοράσουν τα ακίνητα του Δημοσίου. Ειδικότερα, κατά τη μεταβίβαση των ακινήτων απαλλάσσονται από πάσης φύσεως φόρους, τέλη και εισφορές.

Επίσης, απαλλάσσονται και από τον ετήσιο ειδικό φόρο επί των ακινήτων (3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου) που επιβάλλεται σε εταιρίες οι οποίες δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και δραστηριότητά τους είναι σχεδόν αποκλειστικά η κατοχή ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: