Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Μας... λείπουν 40 γήπεδα γκολφ

Το γκολφ παγκοσμίως προσελκύει τουρίστες υψηλής εισοδηματικής τάξης, που ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, προκειμένου να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ, και κυρίως δαπανούν σημαντικά περισσότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους τουρίστες. Όμως και εδώ η Ελλάδα υστερεί σημαντικά.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Θεόδωρος Βασιλάκης, πρόεδρος της Aegean, παρουσιάζοντας το «3ο Aegean Airlines ProAm», η Ελλάδα θα έπρεπε να διαθέτει ήδη 46 γήπεδα γκολφ και έχει μόλις 6.

Συγκεκριμένα ο κ. Βασιλάκης αναφέρθηκε σε μελέτη του ΣΕΤΕ (σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) στην οποία σημειώνεται ότι με αναγωγή ανά εκατομμύριο αφίξεων και αναλογικά με τους ανταγωνιστικούς προορισμούς η χώρα θα έπρεπε να διαθέτει 46 γήπεδα γκολφ.

Ο κ. Βασιλάκης, παρουσιάζοντας το τουρνουά γκολφ, που θα διεξαχθεί το διάστημα 5 με 7 Ιουνίου στη Χερσόνησο της Κρήτης, σε γήπεδο 18 οπών, συνολικής έκτασης 720 στρεμμάτων και θα συμμετάσχουν 176 αθλητές από 12 χώρες (παγκόσμιας κλίμακας), έδωσε διάφορα στοιχεία για τον τουρισμό γκολφ.

Υπογράμμισε ότι:

* το γκολφ αναγνωρίζεται παγκοσμίως, ως μία εξαιρετική αγορά για τον τουρισμό με 50 εκατ. καταναλωτές -υψηλών εισοδημάτων- και 32.000 γήπεδα διεθνώς.

* συνεισφέρει άμεσα ετησίως στην ευρωπαϊκή οικονομία περί τα 14,5 δισ. ευρώ (στην Ευρώπη υπάρχουν 6.300 γήπεδα γκολφ).

* Περίπου 83 γήπεδα γκολφ κατασκευάζονται ετησίως στην Ευρώπη και επενδύονται περισσότερα από 330 εκατ. ευρώ το χρόνο, αφού το μέσο κόστος κατασκευής (χωρίς την αγορά της έκτασης) είναι 4 εκατ. ευρώ το γήπεδο. Επίσης έχει υπολογιστεί ότι για τη συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων δαπανάται αντίστοιχο ποσό κάθε χρόνο.

* Υπολογίζεται ότι το 2007 δαπανήθηκαν περίπου 2 δισ. ευρώ για τουρισμό γκολφ στην Ευρώπη.

Ο κ. Βασιλάκης, ανέφερε ακόμα πως το Aegean Airlines ProAm, αποτελεί σήμερα ένα από τα δυναμικότερα τουρνουά γκολφ της Ευρώπης. Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα δύο νέα γήπεδα γκολφ που αναμένεται να κατασκευαστούν στη Θεσσαλία, αφού το 2013 οι Μεσογειακοί Αγώνες Γκολφ θα διεξαχθούν στο Βόλο και τη Λάρισα, όπως και στις τουριστικές επενδύσεις (μονάδες με γήπεδα γκολφ) Costa Navarino στη Μεσσηνία, και Κάβο Σίδερο στο νομό Λασιθίου.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη τα περισσότερα γήπεδα γκολφ διαθέτει η Μεγάλη Βρετανία με σχεδόν 3.000 γήπεδα, ενώ η Σουηδία αναπτύσσεται δυναμικά με 450 γήπεδα. Στην Ισπανία, είναι επίσης αξιοσημείωτη η ανάπτυξη του αθλήματος με 300 γήπεδα γκολφ και περισσότερους από 300.000 παίκτες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βασιλάκης στο θέμα γκολφ και περιβάλλον, υπογραμμίζοντας ότι τα γήπεδα δεν καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον ούτε αποτελούν απειλή για τη χλωρίδα και την πανίδα. Αντιθέτως, τόνισε, πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα γήπεδα γκολφ λειτουργούν συμπληρωματικά στο οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής, προσφέροντας βιολογικό καταφύγιο για τα ζώα, διευκολύνοντας επιπλέον την επιβίωση ακόμα και απειλούμενων ειδών.

Επίσης, σε άγονες περιοχές όπως στη Χερσόνησο της Κρήτης, όπου θα διεξαχθεί το τουρνουά εμπλουτίζουν το φυσικό τοπίο, δημιουργώντας ζώνες πρασίνου.

Της Έφης Καραγεώργου

Δεν υπάρχουν σχόλια: