Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Επενδυτική στροφή ξένων funds και εφοπλιστών προς την Ελλάδα

Παρά τα δεδομένα και γνωστά προβλήματα που παρουσιάζει η ανάπτυξη των real estate projects (ανεξαρτήτως χαρακτήρα, π.χ. χωροταξικά, πολεοδομικά κ.λ.π), παρατηρείται μια αλλαγή τάσης, προς το θετικότερο, από διεθνείς επενδυτές προς την εγχώρια αγορά. Τουλάχιστον, αυτό το συμπέρασμα βγάζουν στελέχη του κλάδου που έρχονται σε επαφή με ξένα funds.


Διεθνείς real estate investors αναζητούν εγχώριους developers με σκοπό να χρηματοδοτήσουν projects ή να επενδύσουν από κοινού σε μεγάλα οικιστικά και τουριστικά προγράμματα. Στα οποία ο εγχώριος developer θα αναλάβει να "τρέξει" το έργο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά πληρούν κάποια κριτήρια, π.χ. ύπαρξη αεροδρομίου κοντά, πρόσβαση σε οδικούς άξονες, νοσοκομειακές υποδομές, κατά βάση οργανωμένα παραθεριστικά συγκροτήματα κ.λπ.


Άλλωστε, φέρονται να εκτιμούν ότι παρά τις εγχώριες αγκυλώσεις, υπάρχουν μπίζνες με προοπτικές μια και γενικά οι αγορές στην Ισπανία ή την Πορτογαλία σε ένα βαθμό δείχνουν να εμφανίζουν σημάδια κορεσμού, ενώ από την άλλη η χώρα μας διακρίνεται για τις φυσικές ομορφιές. Σαφώς τα νησιά μας (Ρόδος, Κρήτη, αλλά και Αργοσαρωνικός ή Κυκλάδες κ.λπ.), περιοχές της Αττικής, της Πελοποννήσου κ.λπ. (όπου γενικώς υπάρχουν οι προϋποθέσεις που βάζουν οι ενδιαφερόμενοι, είτε επενδυτές, είτε ιδιώτες που επιθυμούν να αγοράσουν εκτάσεις ή σπίτια). Θυμίζουμε δε, ότι από την Κρήτη έως τη… Μεσσηνία προωθούνται ξένες ή εγχώριες μπίζνες άνω των 3-4 δις ευρώ.


Παράλληλα, παρατηρείται εντονότερο ενδιαφέρον κι από πλευράς εφοπλιστικών κεφαλαίων, ιδίως από το Λονδίνο, όχι μόνο για τουριστικά projects ή εμπορικά κέντρα, αλλά για αναζήτηση γραφειακών χώρων της τάξεως των 3.000 - 5.000 τ.μ. Και ο βασικός λόγος είναι η σταδιακή αποχώρησή τους από το City (λόγω της επιβολής φορολογίας) και η διάθεσή τους για… επαναπατρισμό. Άρα, αναζητούν χώρους για να στεγάσουν τις μπίζνες τους.


Θυμίζουμε τέλος, ότι μέχρι κι από την μακρινή… Νότιο Αφρική λέγεται ότι έχει καταφθάσει στη χώρα μας επενδυτικό fund (και με ελληνική σχέση) που διαθέτει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο "πορτοφόλι" του και αναζητά χώρους για μπίζνες, κυρίως, σε εμπορικά κέντρα. Τόσο στην Αθήνα όσο και στην Περιφέρεια. Μέχρι και για… γήπεδα λέγεται ότι τους είχαν προταθεί για να κάνουν projects…

Δεν υπάρχουν σχόλια: