Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Εμπορικός «πόλεμος» για την επικράτηση στα Μεσόγεια

«Χρυσάφι» για τη... χρυσοφόρo κοιλάδα των Μεσογείων, δίνουν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, οι developers και ιδιαίτερα οι έμποροι με στόχο να καταλάβουν θέσεις στην περιοχή. Ο εμπορικός «πόλεμος» με την ανάπτυξη εμπορικών πάρκων, malls, big boxes, εκπτωτικών χωριών βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα κορυφωθεί, όταν θα έχουν υλοποιηθεί σημαντικά σχέδια.

Η ανακοίνωση πρόσφατα της Lamda Development ότι προτίθεται να δαπανήσει πάνω από 60 εκατ. ευρώ για την εμπορική αξιοποίηση 88 στρεμμάτων στην περιοχή των Σπάτων, είναι ένα ακόμη «επεισόδιο» στη μάχη για την εμπορική επικράτηση.

Στο οικόπεδο αυτό το οποίο η εταιρεία κατείχε εδώ και καιρό, αλλά πλέον διαβλέπει μεγάλες προοπτικές, αναμένεται να κατασκευαστούν πιθανότατα τα γνωστά «μεγάλα κουτιά» όπου θα υπάρχουν εκατοντάδες φίρμες με ρούχα, υποδήματα και άλλα προϊόντα. Δεν αποκλείεται, πάντως, να κατασκευαστεί εμπορικό κέντρο τύπου mall 50.000 τ.μ., το τρίτο «αδελφάκι» της εταιρείας μετά το The Mall Athens και το Golden Hall στο Μαρούσι.

Αύξηση πληθυσμού
Ωστόσο, η στροφή που πραγματοποιούν οι λιανέμποροι στα Μεσόγεια δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο πληθυσμός της περιοχής έχει διπλασιαστεί μέσα σε λίγα χρόνια και αναμένεται να ξεπεράσει τις 400.000. Ο αριθμός αυτός μαζί με χιλιάδες άλλους από το λεκανοπέδιο της Αττικής θα αποτελέσουν τη μεγάλη «μάζα» του 1,5 εκατ. και πλέον δυνητικών πελατών των εμπορικών κέντρων στα Μεσόγεια. Αλλωστε, η Αττική οδός έχει φέρει την άλλοτε απομακρυσμένη περιοχή σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο, με αποτέλεσμα να είναι πολύ εύκολο για χιλιάδες οικογένειες καθημερινά να κάνουν βόλτα και... shopping στα Μεσόγεια.

Ενισχυτικό της έκρηξης του εμπορίου που αναμένεται τα επόμενα χρόνια στα Μεσόγεια είναι το γεγονός ότι μεγάλες επιχειρήσεις εγκαθίστανται στην περιοχή. Παράλληλα, πρόσφατα ανακοινώθηκε η κατασκευή από την Arcon Constructions του νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου σε οικόπεδο 110 στρεμμάτων δίπλα στο αεροδρόμιο. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την οικοδομική έκρηξη, ανοίγουν τον δρόμο στις επιχειρήσεις να αναπτύξουν εμπορικούς πόλους και να φέρουν όλη την αφρόκρεμα του λιανεμπορίου και στα Μεσόγεια.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που έχουν ανακοινωθεί, μαζί με αυτό της Lamda, πέντε νέα εμπορικά κέντρα θα υλοποιηθούν άμεσα στην Ανατολική Αττική. Ερχονται να προστεθούν στον εμπορικό πόλο 55 χιλ. τ.μ. του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου ήδη λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία το ΙΚΕΑ, ο Κωτσόβολος, το Factory Outlet, το γαλλικό πολυκατάστημα Leroy Merlin.

Σε ρυθμούς... mall
Οι Αθηναίοι ζουν σε ρυθμούς... mall καθώς οι επισκέπτες στα εμπορικά κέντρα αυξάνονται με γεωμετρική ταχύτητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το «Τhe Μall» περνούν πάνω από 250.000 Ελληνες κάθε εβδομάδα ενώ το ΙΚΕΑ στο αεροδρόμιο δέχθηκε το 2007 πάνω από 2,6 εκατ. πελάτες.

Οι άλλες τέσσερις εμπορικές και ψυχαγωγικές αναπτύξεις που ετοιμάζονται στα Μεσόγεια είναι:

Γυαλού: Το εμπορικό κέντρο που σχεδιάζει η REDS μαζί με τον επενδυτικό οίκο Henderson στην περιοχή αυτή των Σπάτων θα είναι από τα μεγαλύτερα και αναμένεται να απορροφήσει πάνω από 110 εκατ. ευρώ. Θα περιλαμβάνει καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, υπεραγορές, είδη επίπλων και ηλεκτρικών ειδών κ.λπ. με συνολική εκμισθώμενη επιφάνεια 53.600 τ.μ.

Γυαλού: Δίπλα στο πάρκο της REDS ετοιμάζεται το πρώτο «εκπτωτικό χωριό» από την McArthur Glen. Η βρετανική εταιρεία αγόρασε από την REDS έκταση και μέσα στον επόμενο χρόνο θα κατασκευάσει το δικό της outlet 25.000 τ.μ. Στον χώρο αυτό θα συγκεντρωθούν 120 μεγάλες φίρμες του διεθνούς λιανεμπορίου που θα πωλούν τα προϊόντα τους με μεγάλες εκπτώσεις.

Κάντζα: Πρωταγωνιστεί και εδώ η REDS, η οποία έχει ήδη συνάψει συμφωνία με την εταιρεία La Societe Generale Immobilliere Espagne για την αξιοποίηση μιας τεράστιας έκτασης 320 στρεμμάτων. Το εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο εκτιμάται ότι θα έχει επιφάνεια 100.000 τ.μ. και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των γνωστών λιανέμπορων.

Κάντζα: Εντός του 2009 η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour σχεδιάζει να ολοκληρώσει την κατασκευή εμπορικού κέντρου τύπου big boxes συνολικής επιφάνειας 40.000 τ.μ. σούπερ μάρκετ, μαγαζιά με ρούχα και υποδήματα, πολυκαταστήματα παιχνιδιών θα αποτελέσουν τους πρώτους ενοίκους του χώρου.

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: