Κυριακή 25 Μαΐου 2008

Ραγδαία η ανάπτυξη των εμπορικών κέντρων στην Ευρώπη

Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα της Ευρώπης, ωστόσο οι επενδύσεις σε νέα μεγάλα εμπορικά κέντρα δεν φαίνεται να επηρεάζονται. Με καταλύτη τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και ηγέτιδα δύναμη τη Ρωσία, η δραστηριότητα στον τομέα των εμπορικών αναπτύξεων διαρκώς αυξάνεται και μόνο πέρυσι, συνολικά 6 εκατ. τ.μ. νέων εμπορικών κέντρων προστέθηκαν στο ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδύσεις στην ανάπτυξη εμπορικών κέντρων θα συνεχιστούν με εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς και τη διετία 2008 – 2009, με τη Ρωσία να πρωταγωνιστεί συγκεντρώνοντας μόνη της περίπου το 25% του συνόλου των νέων εμπορικών κέντρων που θα χτιστούν τον επόμενο 1,5 χρόνο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με μελέτη του διεθνούς οίκου Jones Lang LaSalle, η περσινή χρονιά αποτέλεσε ένα ακόμα έτος - ρεκόρ σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη εμπορικών κέντρων, ενώ και το 2006 είχαν καταγραφεί υψηλές επιδόσεις, καθώς είχαν προστεθεί 5 εκατ. τ.μ. νέων εμπορικών κέντρων στην Ευρώπη.

Πρωταγωνίστρια ήταν και συνεχίζει να είναι η αγορά της Ρωσίας. Μόνο πέρυσι, στη ρωσική αγορά άνοιξαν 40 νέα εμπορικά κέντρα συνολικής επιφάνειας περίπου 1 εκατ. τ.μ. Ακολούθησαν η Ιταλία με 0,8 εκατ. τ.μ. και η Πολωνία με 0,7 εκατ. τ.μ., ενώ μεγάλη δραστηριότητα καταγράφηκε και στις αγορές της Γερμανίας, της Τουρκίας και της Ισπανίας.

Σύμφωνα με την μελέτη, τη διετία 2008 - 2009 η επενδυτική δραστηριότητα στις εμπορικές αναπτύξεις θα κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς αναμένεται να λειτουργήσουν νέα εμπορικά κέντρα συνολικής επιφάνειας περίπου 25 εκατ. τ.μ. Μόνο στη Ρωσία αναμένεται να λειτουργήσουν νέα εμπορικά κέντρα συνολικής επιφάνειας 6 εκατ. τ.μ. Στην Ιταλία, την Τουρκία και την Πολωνία αναμένεται η προσθήκη από 2 εκατ. τ.μ επιπλέον χώρων σε κάθε μία αφορά, περισσότερο από 1,5 εκατ. τ.μ. θα δούμε σε Βρετανία, Γερμανία και Ισπανία και πάνω από 1 εκατ. τ.μ. σε Πορτογαλία και Ουκρανία. Για την Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να συγκαταλέγεται στις ανώριμες – αναπτυσσόμενες αγορές, η μελέτη προβλέπει τη λειτουργία περίπου 500.000 τ.μ. νέων εμπορικών κέντρων έως τα τέλη του 2009.

Κ. Λάμπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: