Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Εθνική Τράπεζα: Στην τελική ευθεία η ίδρυση ΑΕΕΑΠ

Τα σχέδιά της για την αποτελεσματικότερη, αποδοτικότερη και περισσότερο οργανωμένη σε σχέση με το παρελθόν διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της, βάζει πλέον σε εφαρμογή η Εθνική Τράπεζα.

Για το λόγο αυτό ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός της χώρας ανασυγκροτεί πλήρως τη διεύθυνση ακινήτων, τη διοίκηση της οποίας πρόκειται να αναθέσει το προσεχές διάστημα σε στελέχη με σημαντική εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα.

Μάλιστα, η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα και στην ίδρυση – λειτουργία εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), όπου θα εισφέρει ορισμένα από τα ακίνητα υψηλών αποδόσεων που κατέχει. Σημειώνεται πως η αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της τράπεζας ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, καθώς και ότι αποτελείται τόσο από ιδιοχρησιμοποιούμενα κτίρια – καταστήματα όσο και από μεγάλες εκτάσεις που δεν έχουν προς το παρόν αξιοποιηθεί.

Μεταξύ των τελευταίων περιλαμβάνονται και τα μεγάλα ακίνητα σε Δραπετσώνα (έκταση του πρώην εργοστασίου λιπασμάτων), Τατόι και Διόνυσο Αττικής που περιήλθαν εκ νέου στην άμεση ιδιοκτησία της τράπεζας μετά την απορρόφηση της Εθνικής Ακινήτων.

Υπενθυμίζεται πως το έτος 2000 η Εθνική Τράπεζα είχε μεταβιβάσει τα συγκεκριμένα ακίνητα στην τότε θυγατρική Γενική Αποθηκών και μετέπειτα Εθνική Ακινήτων, με στόχο την αξιοποίησή τους. Ωστόσο, πριν από περίπου δύο χρόνια αποφασίσθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση της Εθνικής Ακινήτων και κατά συνέπεια η «επιστροφή» των τριών αυτών ακινήτων στον άμεσο έλεγχο της μητρικής. Όσον αφορά το κομμάτι των αποθηκευτικών κέντρων που κατείχε η Εθνική Ακινήτων, σημειώνεται πως πρόσφατα ο εν λόγω κλάδος αποσχίσθηκε από την τράπεζα και κατά πάσα πιθανότητα θα πουληθεί. Η ουσιαστική ενεργοποίηση της Εθνικής Τράπεζας στον τομέα των ακινήτων και η ύπαρξη του σημαντικού χαρτοφυλακίου που αυτή διαθέτει, αναμένεται να διαμορφώσουν νέες ισορροπίες.

Αυτή τη στιγμή βασικός «παίκτης» στο χώρο των επενδύσεων σε ακίνητα είναι ο όμιλος της Eurobank, χάρη στη δραστηριότητες που αναπτύσσουν κυρίως η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ και η Lamda Development. Ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς μέσω των Πειραιώς ΑΕΕΑΠ και Sciens, ενώ δυναμική είσοδο στο ίδιο τομέα επιχειρεί το τελευταίο διάστημα και ο όμιλος MIG με τη θυγατρική MIG Real Estate ΑΕΕΑΠ.

Εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία έχει συστήσει και ο ΟΤΕ (έχει μάλιστα καταθέσει φάκελο στις χρηματιστηριακές αρχές για την έκδοση άδειας λειτουργίας), αλλά μετά την εξαγορά του οργανισμού από την Deutsche Telekom και την ανάληψη του management από τους Γερμανούς δεν αποκλείεται να υπάρξει διαφοροποίηση επί του συγκεκριμένου θέματος.
Του Φάνη Γαβρινιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: