Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

ΕΜΠΟΡΙΚΑ: ΦΠΑ στα ενοίκια των καταστημάτων

Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στα ενοίκια των καταστημάτων που λειτουργούν στα εμπορικά κέντρα έχουν τη δυνατότητα -και εφόσον το επιθυμούν- να επιβάλλουν οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εμπορικά κέντρα.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να επιλέξουν το καθεστώς φορολόγησης των μισθωμένων χώρων (όλου ή τμήματος), με αίτησή τους στην εφορία συνυποβάλλοντας φωτοαντίγραφο της άδειας κατασκευής ή της σύμβασης παραχώρησης της χρήσης του ακινήτου, καθώς και υπεύθυνη δήλωση περί της χρήσης του αν δεν προκύπτει από την άδεια κατασκευής ή τη σύμβαση παραχώρησης.

Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν τη φορολόγηση των μισθώσεων χώρων θα έχουν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ που επιβαρύνει την κατασκευή και τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων.

Με νέα εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Αντώνη Μπέζα διευκρινίζονται τα εξής:
# Δικαίωμα επιλογής φορολόγησης έχουν οι επιχειρήσεις που διαθέτουν κτίριο συνολικής επιφάνειας, τουλάχιστον 4.000 τ.μ. Η φορολόγηση αφορά και βοηθητικούς χώρους, όπως αποθήκες, χώροι στάθμευσης, φορτοεκφόρτωσης κλπ.
# Για τη φορολόγηση των ενοικίων στα εμπορικά κέντρα θα πρέπει οι χώροι του εμπορικού κέντρου:
# Να εκμισθώνονται ταυτόχρονα, τόσο σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου αγαθών (ένδυση, υπόδηση, δώρα, είδη σπιτιού, ηλεκτρικά είδη, κ.λπ.), όσο και σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών προς το κοινό (εστιατόρια, καφετέριες, θέατρα, κινηματογράφοι, κ.λπ.).
# Να εκμισθώνονται τουλάχιστον σε 15 διαφορετικές επιχειρήσεις.
# Η επιφάνεια των κύριων χώρων του κτιρίου θα πρέπει να υπερβαίνει τα 4.000 τ.μ., κατά συνέπεια δεν μπορεί να γίνει επιλογή φορολόγησης για ακίνητο που διαθέτει π.χ. 2.000 τ.μ. για εμπορικά καταστήματα και 3.000 τ.μ. ως χώρο στάθμευσης.
# Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί σε οποιοδήποτε χρόνο η επιχείρηση επιθυμεί να επιλέξει τη φορολόγηση μισθωμένων χώρων.
# Εάν η επιλογή φορολόγησης πραγματοποιείται πριν από την έναρξη λειτουργίας του εμπορικού κέντρου, ο ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνθηκε η κατασκευή του εμπορικού κέντρου εκπίπτεται στο σύνολό του.
# Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης εμπορικών κέντρων που λειτουργούσαν πριν από την 1.1.2007, οι οποίες έχουν επιβάλει ΦΠΑ στις μισθώσεις χώρων που πραγματοποιήθηκαν μέχρι 31.12.2006, εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση επιλογής φορολόγησης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2007, έχουν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που επιβάρυνε την κατασκευή των εμπορικών κέντρων και όσον αφορά τις προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους.
# Απαλλάσσονται από την καταβολή χαρτοσήμου οι επιχειρήσεις που επιλέγουν την επιβολή ΦΠΑ στις μισθώσεις χώρων σε εμπορικά κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: