Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Εκρηξη «αέρα» και ενοικίων στις... Ερμού της επαρχίας

Η έκρηξη της ζήτησης για εμπορικά ακίνητα στην επαρχία, μεταμορφώνει μεγάλες πόλεις όπως το Ηράκλειο, τη Λάρισα ή την Πάτρα στις πιο «καυτές» ζώνες του εμπορίου. Μέσα στην τελευταία 5ετία η ελληνική περιφέρεια έχει αποκτήσει τις δικές της... Ερμού οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις θα μπορούσαν να συγκριθούν με τους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους του κόσμου. Η μεγάλη... επέλαση του λιανεμπορίου στις αγορές της επαρχίας «ξύπνησε» και τις εταιρείες real estate οι οποίες αγοράζουν όσο - όσο ακίνητα και τα μισθώνουν σε εμπορικές επιχειρήσεις με αποδόσεις εξαιρετικά υψηλές. Σύμφωνα με τον κ. Γ. Λίτσα, διευθυντή εμπορικών ακινήτων της εταιρείας Δανός & Συνεργάτες, «οι πρωταρχικές λιανικές αγορές χαρακτηρίζονται από πολύ περιορισμένο διαθέσιμο χώρο και δημιουργούν απόδοση της τάξεως του 5,5 έως 6%». Ποσοστό εξαιρετικά υψηλό, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου γενικότερα το real estate δεν διάγει τις καλύτερες ημέρες του. Εκτός από τις παραδοσιακές εμπορικές «πιάτσες» της περιφέρειας το παιχνίδι «ανοίγει» και σε άλλες πόλεις όπως τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Κοζάνη, το Αγρίνιο κ.λπ. όπου οι λιανέμποροι, Ελληνες και ξένοι, βλέπουν μεγάλα περιθώρια κέρδους και δυνατότητες διείσδυσης. Media Markt, Ηλεκτρονική Αθηνών, Expert, Jumbo, Praktiker από τον χώρο του λιανεμπορίου, όλες οι μικρές και μεγάλες τράπεζες, τα καθιερωμένα σούπερ μάρκετ (ΑΒ Βασιλόπουλος, Carrefour, Μασούτης κ.λπ.) και όσα έρχονται στην Ελλάδα (Plus, Aldi) και τέλος όλα τα μεγάλα ονόματα από τον χώρο της ένδυσης, υπόδησης και των καλλυντικών «μονομαχούν» για μια θέση στον... ήλιο της ελληνικής επαρχίας.

Ετσι, ξαφνικός «αέρας» Νέας Υόρκης και Παρισιού έκανε την εμφάνισή του στη Λάρισα, τα Ιωάννινα, την Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης τις πιο ακριβές εμπορικές «βιτρίνες» της επαρχίας.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι υπάρχουν καταστήματα που ενοικιάζονται ακόμη και πάνω από 200 ευρώ το τετραγωνικό μηνιαίως, ενώ ο «αέρας» που δίνεται αγγίζει ορισμένες φορές τα 6.000 ευρώ ανά τ.μ. Ποσά εξωφρενικά για την επαρχία που θυμίζουν τις εμπορικές πιάτσες της Αθήνας (Ερμού) και της Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή).

Αναλυτικά, οι πιο εμπορικοί δρόμοι στις τέσσερις σημαντικότερες πόλεις της επαρχίας, έχουν ως εξής:

Πάτρα: Η οδός Μαιζώνος είναι η... 5η Λεωφόρος της αχαϊκής πρωτεύουσας καθώς τα ενοίκια κυμαίνονται από 130 έως 160 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως και ο αέρας φτάνει τα 5.000 ευρώ/τ.μ. Δηλαδή για κατάστημα 50 τ.μ. ο λιανέμπορος πρέπει να καταβάλει 250.000 ευρώ για αέρα και 7.500 ευρώ το μήνα ενοίκιο. Ακριβές επίσης η οδός Ερμού με 45-60 ευρώ/τ.μ. ενοίκιο και αέρα έως 1.000 ευρώ/τ.μ. και η Αγίου Νικολάου με 150-220 ευρώ/τ.μ. ενοίκιο και αέρα 500-1.000 ευρώ/τ.μ.

Λάρισα: Η βασίλισσα του κάμπου είναι από τις πιο δυναμικές εμπορικές πιάτσες της περιφέρειας με τα ενοίκια να κυμαίνονται από 45 έως 150 ευρώ/τ.μ. και τον αέρα να ξεπερνά τα 2.000 ευρώ/τ.μ. Η πλατεία Ταχυδρομείου με τα δεκάδες καφέ είναι η πλέον περιζήτητη περιοχή της Λάρισας, μιας πόλης η οποία προσελκύει και μεγάλα εμπορικά κέντρα τα οποία θα κάνουν την εμφάνισή τους επόμενους μήνες.

Ιωάννινα: Τα τελευταία χρόνια η πρωτεύουσα της Ηπείρου έχει κάνει μεγάλο άλμα στην ανάπτυξη του εμπορικού real estate, αφού οι χιλιάδες φοιτητές αποτελούν το «γερό χαρτί» των λιανεμπόρων.

Δεκάδες καφέ, κέντρα ψυχαγωγίας και καταστήματα ένδυσης και υπόδησης έχουν κάνει την εμφάνισή τους με την οδό Χαρ. Τρικούπη και την Μ. Αγγέλου να κρατούν τα σκήπτρα της ζήτησης και των τιμών. Τα ενοίκια ξεκινούν από τα 17 ευρώ και φτάνουν τα 80 ευρώ ανά τ.μ. ενώ ο αέρας φτάνει τα 2.500 ευρώ/τ.μ.

Ηράκλειο: Τιμές... Αθήνας στην πρωτεύουσα της Κρήτης με τον αέρα στην οδό Δικαιοσύνης και την Δαιδάλου να φτάνει τα 6.000 ευρώ/τ.μ. Τα ενοίκια, και λόγο έλλειψης ελεύθερων χώρων φτάνουν τα 100 ευρώ/τ.μ. Μεγάλες φίρμες του λιανεμπορίου δίνουν μεγάλη μάχη για μια θέση στην πόλη η οποία σφύζει από ζωή και οι αποδόσεις στο εμπορικό real estate είναι ικανοποιητικές.

Δύο τρία μεγάλα ακίνητα στο κέντρο της πόλης έχουν γίνει «μήλον της έριδος» για τις αλυσίδες ενώ τα εμπορικά κέντρα που δημιουργούνται (Τάλως) αναμένεται να δώσουν λύση στο πρόβλημα της υψηλή ζήτησης.


Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: