Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Βωβός: «Φλερτ» με διεθνείς real estate investors

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και πάλι στροφή των διεθνών real estate investors προς την εγχώρια αγορά ανάπτυξης ακινήτων. Μετά από μια περίοδο όπου γενικά ο χώρος πέρασε δύσκολες στιγμές, τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια έχουν αρχίσει να βλέπουν με άλλο μάτι την ελληνική αγορά, τόσο στον τομέα των εμπορικών κέντρων ή των χώρων γραφείων, όσο όμως, και της παραθεριστικής κατοικίας. Αυτά τα συμπεράσματα αποκόμισαν στελέχη της εισηγμένης εταιρείας Βωβός, που προ περίπου μίας εβδομάδας είχε συμμετάσχει σε road show υπό την αιγίδα της Lehman Brothers. Οσον αφορά ειδικότερα στην εταιρεία, διαπιστώθηκε έντονο ενδιαφέρον για το project στον Βοτανικό από ξένα funds που εξέφρασαν αρχική πρόθεση για χρηματοδότηση ή συμμετοχή στην επένδυση.

Επαφές με ξένους

Ήδη, άνθρωποι της εισηγμένης έχουν πραγματοποιήσει επαφές με ξένους real estate investors που ενδιαφέρονται για το project στον Βοτανικό (επένδυση άνω των 250 εκατ. ευρώ, συνολικής αξίας κάπου στα 700 εκατ. ευρώ). Οι επαφές είναι συνεχείς και τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια έχουν εκδηλώσει πρόθεση (αν υπάρξει συμφωνία βέβαια) είτε για χρηματοδότηση της επένδυσης την οποία θα διαχειρίζεται ο εγχώριος developer, είτε για επενδυτική συμμετοχή με ποσοστά στα κέρδη.
Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη της Βωβός, ανάλογο ενδιαφέρον προέκυψε και από ξένα funds κατά το πρόσφατο road show της Lehman στο Λονδίνο που γενικότερα έδειξαν μια διάθεση για μπίζνες στην Ελλάδα.


Να σημειώσουμε ότι ο όμιλος έχει ρίξει το βάρος του στον "Βοτανικό" εξ ου και έχουν μείνει πίσω οι εργασίες για το τουριστικό project στο Σούνιο (σχέδια για κατασκευή τριών ξενοδοχειακών μονάδων πέντε αστέρων σε παραθαλάσσιο οικόπεδο 62.000 τ.μ.) αν και έχει λάβει τις σχετικές άδειες. Πάντως, οι μπίζνες δεν σταματούν, μια και η εισηγμένη φέρεται να είναι ένα βήμα πριν από την υπογραφή συμφωνίας για τη μίσθωση του υπόλοιπου 50% των χώρων του κτιρίου γραφείων - καταστημάτων που αναγείρει στο ακίνητο Ελφίνκο επί της λεωφόρου Συγγρού, με ξένο τηλεπικοινωνιακό όμιλο. Ο οποίος και θα μισθώσει περίπου το 70% του συγκεκριμένου χώρου, κάπου στα 4.000 τ.μ. περίπου.
Σχετικά με την αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της επιχείρησης, σημειώνεται ότι στα τέλη του 2007 αποτιμήθηκε στο ποσό του 1,23 δισ. ευρώ έναντι 1,19 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο μέγεθος τον Δεκέμβριο του 2006.

Γ. Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: