Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Real estate μπίζνες 2 δις. ευρώ από τους μεγάλους

Μεγάλα real estate projects σε Ελλάδα και εξωτερικό υλοποιούν, έχουν στα "σκαριά", ή σχεδιάζουν οι 4 μεγαλύτεροι εγχώριοι κατασκευαστικοί (και όχι μόνο πλέον…) όμιλοι Ελληνική Τεχνοδομική, J&P Αβαξ, ΓΕΚ-Τέρνα και Μηχανική, προσβλέποντας σε υπεραξίες τα προσεχή χρόνια από "επενδύσεις" και αξιοποίηση "περιουσίας" που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Από την Αττική και την Κρήτη, έως την Αίγυπτο, τα Βαλκάνια, την Πολωνία και τη Ρωσία, τα εγχώρια γκρουπ έχουν απλώσει δίχτυα προωθώντας μπίζνες που συνολικά φαίνεται να προσεγγίζουν τα επίπεδα των 1,5 με 2 δισ. ευρώ. Αν μη τι άλλο, μεγάλα νούμερα, που δείχνουν ότι οι εν λόγω όμιλοι μελλοντικά περιμένουν από τον κλάδο της ανάπτυξης ακινήτων να εισφέρει σημαντικά, τόσο σε πωλήσεις όσο και σε κέρδη.

ΕΛΤΕΧ: Αναπτύξεις μέσω της Reds

Ακίνητη περιουσία της οποίας η λογιστική αξία ξεπερνά τα 107 εκατ. ευρώ, με την εμπορική αξία της να εκτιμάται στα 322 εκατ. ευρώ, διαθέτει το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Reds, θυγατρικής του ομίλου Ελληνική Τεχνοδομική. Σημειώνεται ότι υψηλές θέσεις στη "λίστα" της Reds έχουν η ανάπτυξη εμπορικού πάρκου στη Γυαλού ύψους 100 εκατ. ευρώ, η αξιοποίηση του ακινήτου της Κάντζας ύψους 70 εκατ. ευρώ (εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο, σε έκταση 350 στρεμμάτων, επιφάνειας κάπου στα 37.000 τ.μ., επένδυση για την οποία έχει υπογράψει από παλιά και "προσύμφωνο" με ευρωπαϊκό όμιλο), η ανέγερση μικτού συγκροτήματος στο Βουκουρέστι, project της τάξης των 70 εκατ. ευρώ, αλλά και η κατασκευή συγκροτήματος γραφείων στην περιοχή Ακαδημία Πλάτωνος στην Αθήνα (στα 50 εκατ. ευρώ). Το χαρτοφυλάκιο της θυγατρικής του ομίλου Ελληνική Τεχνοδομική περιλαμβάνει σήμερα επτά αναπτύξεις - επενδύσεις, εκ των οποίων οι δύο στη Ρουμανία. Επιπρόσθετα, η Reds προωθεί παράλληλα τη δημιουργία μικρού εμπορικού κέντρου στην Ελευσίνα, επιφάνειας 15.000 τ.μ. Ηδη έχει υπογράψει προσύμφωνο για την αγορά οικοπέδου, αξίας 6 εκατ. ευρώ, όπου θα ανεγερθεί το εμπορικό συγκρότημα. Η εμπορική αξία εκτιμάται σε 22 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι, πέρσι, ο κλάδος της Ανάπτυξης Ακινήτων εισέφερε στην Ελληνική Τεχνοδομική ενοποιημένα έσοδα της τάξης των 34,5 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 7,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 3,6 εκατ. ευρώ. Για φέτος ο όμιλος εκτιμά ότι η συμβολή του real estate στην κερδοφορία του 2008 θα είναι μικρή λόγω έντονων επενδύσεων εντός του έτους, αλλά περιμένει βελτίωση το 2009.


J&P Αβαξ: Προωθεί μπίζνες 235 εκατ. ευρώ

Η J&P Αβαξ εσχάτως έχει αρχίσει να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα του real estate. Προωθεί την ανάπτυξη νέων ακινήτων αξίας 235 εκατομμυρίων ευρώ σε οικόπεδα αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη στην κατοχή της, μέσω της θυγατρικής J&P Develpoment. Αυτές οι επενδύσεις του ομίλου θα πραγματοποιηθούν στο Βουκουρέστι (εμπορική ανάπτυξη αλλά και οικιστικά - γραφειακά συγκροτήματα), στην Κρήτη (οικιστικό) και μία στη Βαρσοβία της Πολωνίας (project της τάξης των 100 εκατ. ευρώ).
Αυτή την περίοδο η θυγατρική J&P Development υλοποιεί έξι διαφορετικά έργα που η συνολική τους αξία ανέρχεται στο ποσό των 112 εκατ. ευρώ. Τα τέσσερα από αυτά τα projects εκτελούνται στην Ελλάδα (δύο συγκροτήματα γραφείων και ένα οικιστικό συγκρότημα στην Αττική, καθώς και παραθεριστικές κατοικίες στην Κρήτη), και δύο άλλες επενδύσεις που σχετίζονται με την ανέγερση πολυτελών κατοικιών στο Βουκουρέστι. Στο εσωτερικό από τα σημαντικότερα νέα έργα είναι το κτίριο γραφείων στην οδό Πειραιώς, επένδυση 45 εκατομμυρίων ευρώ στην οποία η εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό 25%, σε οικόπεδο 20 στρεμμάτων στο Νέο Φάληρο δίπλα στις εγκαταστάσεις του σταδίου Καραϊσκάκη.
Σημειώνεται ότι πέρσι, ο κλάδος real estate (συν προκατασκευών) εισέφερε τζίρο στα 21 εκατ. ευρώ (από τα 680 εκατ. συνολικά) στον όμιλο, αλλά το EBIT ήταν ζημιογόνο κατά 2,4 εκατ. ευρώ.


ΓΕΚ-Τέρνα: Στόχος η αύξηση κερδών και NAV

Κέρδη άνω των 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να εμφανίσει (σωρευτικά) μέσα στην επόμενη διετία ο όμιλος ΓΕΚ-Τέρνα από τις real estate μπίζνες που σταδιακά ωριμάζουν σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία. Αναφερόμαστε κατά βάση σε κέρδη που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση, αξιοποίηση και πώληση projects εμπορικού χαρακτήρα, χώρους γραφείων, και λιγότερο οικιστικές επενδύσεις, που αναπτύσσει ο όμιλος. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ομίλου της ΓΕΚ-Τέρνα, περίπου το 60% θα αφορά τις μπίζνες στο εξωτερικό. Σημειώνεται, ότι πέρσι ο φορέας του real estate εισέφερε στον κέρδη EBIT περίπου 36 εκατ. ευρώ (από 16 εκατ. ευρώ το 2006).
Η διοίκηση του ομίλου επισήμανε προσφάτως ότι αυτή τη στιγμή το ποσοστό μόχλευσης είναι χαμηλό (στο 20%-25%) και στόχος είναι να αυξηθεί στο 50% μέχρι το 2009. Επίσης στοχεύει στην αύξηση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων που σχετίζονται με το real estate, στο 30% ετησίως μέχρι το 2009 και σε επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ προσεχώς.
Το συνολικό NAV στο τέλος του 2007 ανέρχονταν στα 204 εκατ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις της διοίκησης για το 2008 κάνουν λόγο για NAV στα 240 εκατ. ευρώ φέτος και 320 εκατ. ευρώ το 2009. Ο όμιλος εκτός συνόρων προσανατολίζεται στις αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας, ενώ ενδιαφέρον διατηρεί και για τις αγορές των Βαλκανίων, όπου ήδη έχει σημαντική δραστηριότητα.


Μηχανική: Διεθνείς επενδύσεις άνω των 1,5 δις δολαρίων

Οι βασικές μπίζνες του ομίλου, ως γνωστόν, είναι στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (αλλά και σε Βαλκάνια και Αίγυπτο εσχάτως, όπου εξαγόρασε δύο οικόπεδα έναντι 15 εκατ. ευρώ συνολικά), με τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας να ξεχωρίζουν, μια και συνολικά προωθούνται επενδύσεις άνω των 1,5 δισ. δολαρίων. Για την ακίνητη περιουσία σε Ρωσία και Ουκρανία, δίχως την αξία των επενδύσεων, θυμίζουμε ότι ο όμιλος στη μεν πρώτη χώρα είχε αγοράσει οικόπεδα και εκτάσεις έναντι περίπου 80 εκατ. δολαρίων, με την αξία τους να ανέρχεται (στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου) στα επίπεδα των 415 εκατ. δολαρίων (συνολική έκταση 855 χιλ. τ.μ.). Στην δε Ουκρανία, το αντίτιμο που είχε καταβάλει για αγορά οικοπέδων μόλις που ξεπερνούσε τα 6 εκατ. δολ., με την αντίστοιχη αξία τους να εκτιμάται πλέον κοντά στα 300 εκατ. δολάρια.
Βάσει των εκτιμήσεων της διοίκησης του ομίλου για τα μεγέθη του συνόλου της χρήσης του 2008, αναμένεται ο τομέας ακινήτων να εισφέρει κέρδη 46,8 εκατ. ευρώ (από τα συνολικά κέρδη των 80 εκατ. ευρώ που αναμένει ο όμιλος) και τζίρο στα 130 εκατ. ευρώ (εκτιμήσεις για 380 εκατ. συνολικά). Το 2007 τα "ακίνητα" είχαν εισφέρει πωλήσεις 25,9 εκατ. ευρώ (στα 226 εκατ. ευρώ συνολικά) και κέρδη 39,8 εκατ. ευρώ (από τα 53,5 εκατ. ευρώ συνολικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: