Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Ερχονται τα θεματικά πάρκα στη χώρα μας - ποιες επενδύσεις σχεδιάζονται

Δραστικές αλλαγές στον τομέα του εγχώριου real estate, αναμένεται να επιφέρει η νέα υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία καθορίζονται για πρώτη φορά λεπτομερώς οι προδιαγραφές των θεματικών πάρκων για την υπαγωγή τους στο καθεστώς κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου. Πρόκειται για ένα νέο είδος ανάπτυξης που παρά τις εξαγγελίες των προηγούμενων χρόνων πολλές από αυτές τις επενδύσεις παρέμειναν στα χαρτιά.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η παροχή κινήτρων που προβλέπεται, αναμένεται να αναζωπυρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς τα θεματικά πάρκα αποτελούν μια πολύ διαδεδομένη μορφή ψυχαγωγίας σε ολόκληρο τον κόσμο και αναμένεται να αποτελέσουν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη λιγότερο αναπτυγμένων, μέχρι σήμερα, περιοχών. Μέχρι σήμερα είχαν ανακοινώσει, που ωστόσο δεν προχώρησαν, την δημιουργία θεματικών πάρκων σε διάφορα σημεία της Αττικής πολλές εταιρίες από τον κλάδο της ψυχαγωγίας, του εμπορίου ή από το χώρο των κατασκευών.

Το πρώτο θεματικό πάρκο που φιλοδοξούσε να δημιουργηθεί στη χώρα μας ήταν αυτό της τεχνικής Αλτέ (του Απ. Αλλαμανή), ο οποίος μάλιστα είχε εξαγοράσει τότε την αμερικανική εταιρία (ειδική στην ανάπτυξη θεματικών πάρκων) Ogden Park. Ωστόσο το εν λόγω project δεν υλοποιήθηκε λόγω νομικών κωλυμάτων που προέκυψαν κατά την διαδικασία. Επίσης ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια ήταν αυτό της ανάπτυξης θεματικού πάρκου στα νότια προάστια, προϋπολογισμού 100 εκατ. Ευρώ από την Village.To εν λόγω πάρκο μάλιστα όπως είχε ανακοινωθεί θα περιλάμβανε roller coaster, υδροπάρκο, χώρους συναυλιών - εκδηλώσεων, ζωολογικό κήπο και φυσικά πολυκινηματογράφο.

Εξάλλου στα χαρτιά έμεινε και η δημιουργία θεματικού πάρκου στην Ανάβυσσο σε έκταση 1.670 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Τουριστικά Ακίνητα, ενώ για το έργο είχε προκηρυχτεί και σχετικός διεθνής διαγωνισμός. Στην έκταση αυτή προβλεπόταν μεταξύ άλλων η δημιουργία ξενοδοχείων, συνεδριακών κέντρων, αθλητικών εγκαταστάσεων, γκολφ και καζίνο. Παράλληλα δύο νέα θεματικά πάρκα που έχουν ανακοινωθεί ότι θα γίνουν είναι το πρώτο στο Λαύριο και το άλλο σε έκταση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Ειδικότερα στο Λαύριο το νέο θεματικό πάρκο που σχεδιάζεται από την εταιρία Kaperoni Business Financial Group, θα αναπτυχθεί σε έκταση 250 στρεμμάτων και είναι συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. Ευρώ. Το ακίνητο θα δοθεί προς μίσθωση από το δήμο Λαυρίου για 99 χρόνια και σχεδιάζεται η ανάπτυξη εμπορικού κέντρου με δεκάδες καταστήματα, ξενοδοχείου πολυτελείας 620 κλινών, συνεδριακού κέντρου, χώρων ψυχαγωγίας και πολιτισμού, εκθεσιακών κέντρων, μουσείων, αλλά και χώρων περιπάτου με μικρά καταστήματα εστίασης.

Τέλος στην δεύτερη φάση ανάπτυξης των εκτάσεων που από το χωροταξικό σχέδιο δεν προβλέπονται για αεροναυτιλιακή χρήση ή επέκταση αεροδρομιακών υποδομών, αναμένεται να προχωρήσει στο επόμενο διάστημα ο ΔΑΑ. Οι εκτάσεις αυτές μελετάται να αναπτυχθούν με μια σειρά προεπιλεγμένων προτιμητέων εμπορικών χρήσεων, όπως επιχειρηματικό πάρκο (γραφεία, αποθήκες / logistics) και θεματικό πάρκο αναψυχής και αθλητισμού.

Ελένη Μπότα

Δεν υπάρχουν σχόλια: