Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Το διεθνές οικονομικό κλίμα "τρομάζει" την αγορά γραφείων

Σημαντικά δείγματα αναστροφής των τάσεων που κυριαρχούσαν στην ευρωπαϊκή αγορά γραφείων παρουσιάζει πρόσφατη έρευνα της εταιρείας ΔΑΝΟΣ|ATISREAL, στον απόηχο των ανησυχιών για την επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού κλίματος και της πιστωτικής κρίσης.

Τα διεθνή προβλήματα έχουν αρχίσει να ρίχνουν την σκιά τους και στην ευρωπαϊκή αγορά γραφείων, όπως δείχνουν στοιχεία για την πορεία της εν λόγω αγοράς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008. Ο σχετικός δείκτης των ετησίων προσόδων (μισθώματα) μπορεί να εξακολουθεί να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο στην πλειονότητα των κυρίων ευρωπαϊκών πόλεων με ανεπτυγμένη οικονομία οι τάσεις είναι πλέον σταθεροποιητικές. Ως αντισταθμιστικές ενέργειες, κίνητρα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στις αγορές αυτές με στόχο την προσέλκυση μισθωτών.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, «η μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται στο Λονδίνο, ως αποτέλεσμα της κατακόρυφης πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας στην εν λόγω αγορά. Η αβεβαιότητα επεκτείνεται και σε άλλες αγορές γραφείων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη αφού τα περισσότερα σχέδια επέκτασης των επιχειρήσεων έχουν αναβληθεί. Εκτός από το Λονδίνο, πόλεις όπως η Φρανκφούρτη, η Μαδρίτη και το Παρίσι παρουσίασαν δραματική μείωση της αγοραστικής κυκλοφορίας κατά 10%. Η αντίστοιχη μείωση ζήτησης οδήγησε τον δείκτη κενών ακινήτων σε άνοδο με αποτέλεσμα την αναβολή ή και τη ματαίωση αναπτύξεων κτιρίων γραφείων αν δεν βρεθεί ο κατάλληλος τελικός χρήστης».

Όπως επισημαίνει ο κ. Λευτέρης Σικαλίδης, επικεφαλής του Τμήματος Επαγγελματικών Ακινήτων της ΔΑΝΟΣ|ATISREAL, «οι ευρωπαϊκές αγορές ακίνητης περιουσίας δεν είναι πλέον ομοιογενείς αφού παρουσιάζονται διαφορετικές τάσεις σε αναπτυγμένες και λιγότερο αναπτυγμένες αγορές. Η κυριότερη διαφορά οφείλεται στην αξιολόγηση μιας πόλης ως κέντρο οικονομικής δραστηριότητας. Είναι φανερό ότι οι πόλεις αυτές πλήττονται σε μεγαλύτερη έκταση και ένταση. Αποκτά λοιπόν ιδιαίτερη σημασία ο διαχωρισμός ανάμεσα σε ήδη ανεπτυγμένες αγορές και αγορές που παρουσιάζουν συνεχόμενες ανοδικές προβλέψεις οικονομικών μεγεθών όπως είναι η Ελλάδα, η Ρουμανία, οι Βόρειες Χώρες, και το υπόλοιπο της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης».

Του Κωνσταντίνου Λάμπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: