Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Παρνασσός: Όταν το βουνό πάει... θάλασσα

Πέντε φορές περισσότερα έσοδα από αυτά που έχει σήμερα εκτιμάται ότι θα εμφανίσει σε περίπου δύο χρόνια, όταν δηλαδή λειτουργήσει το εμπορικό – ψυχαγωγικό συγκρότημα Alsity που θα αναπτύξει στην ολυμπιακή εγκατάσταση του θαλάσσιου μετώπου του Αγίου Κοσμά, η εισηγμένη εταιρεία Παρνασσός ΑΒΕΤΕ.

Η εταιρεία, η οποία το 2000 μεταβιβάσθηκε από τους αδελφούς Γεωργάκη στον πρόεδρο της ΑΤΤΙ – ΚΑΤ κ. Παναγιώτη Πανούση, εκμεταλλεύεται αυτή τη στιγμή τον αμφίπλευρο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων «Σείριος» στο 43ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας στην περιοχή της Μαλακάσας, καθώς επίσης και τμήμα του συγκροτήματος κτιρίων «Olympus Plaza» στο 65ο χιλιόμετρο του ίδιου αυτοκινητοδρόμου.

Τα έσοδα από τη διαχείριση αυτών των έργων δεν ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 15 εκατ. ευρώ (το 2006 ήταν 13,2 εκατ. ευρώ και το 2007 ανήλθαν στα 14,5 εκατ. ευρώ), μέγεθος που εκτιμάται ότι θα αλλάξει άρδην όταν το 2010 προστεθεί στο υπό εκμετάλλευση χαρτοφυλάκιο της εταιρείας το συγκρότημα του Αγίου Κοσμά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το Alsity θα εξασφαλίσει στην εταιρεία Παρνασσός τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, κάτι που σημαίνει ότι ο ετήσιος τζίρος της εισηγμένης θα κινηθεί στο επίπεδο των 75 – 80 εκατ. ευρώ. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο στον Άγιο Κοσμά αποτελεί επένδυση της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Προς το παρόν η διοίκηση της εισηγμένης –αν και έχει δεχθεί σχετικές προτάσεις– έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραχώρησης ποσοστού του έργου σε τρίτο επενδυτή, εξέλιξη που προφανώς θα εξασφάλιζε μέρος των απαραίτητων για την ανάπτυξη κεφαλαίων.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υποχρεώσεις της Παρνασσός είναι μικρές, καθώς στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2008 έφταναν τα μόλιας 2,6 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση, με την καθαρή της θέση να διαμορφώνεται στα 41,3 εκατ. ευρώ. Το Alsity θα περιλαμβάνει εμπορικούς χώρους, χώρους ψυχαγωγίας, εστιατόρια, πιθανώς έναν πολικινηματογράφο, μια πολυτελή ξενοδοχεικαή μονάδα και μαρίνα σκαφών αναψυχής.

Εταιρεία συμμετοχών με μια συμμετοχή

Η Παρνασσός ΑΒΕΤΕ είναι επισήμως εταιρεία holding, έχοντας αυτή τη στιγμή συμμετοχή σε μία μόνο επιχείρηση, στη Σείριος ΑΕBE, μέσω της οποίας ελέγχει τόσο τον ομώνυμο ΣΕΑ στη Μαλακάσα όσο και το project στο παραλιακό μέτωπο του Αγίου Κοσμά. Ωστόσο, πριν από περίπου ένα χρόνο κατείχε και το 8,1% των μετοχών της εταιρίας ΑΤΤΙ – ΚΑΤ, το οποίο πούλησε στον όμιλο της ΓΕΚ στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στις δύο κατασκευαστικές εταιρείες. Πάντως, η Παρνασσός δεν δείχνει να «αγχώνεται» και να επιδιώκει να αυξήσει τις συμμετοχές της με στόχο την αποκόμιση μεγαλύτερων εσόδων και κερδών, στρατηγική που ακολουθεί πιστά από την πρώτη στιγμή που μετατράπηκε σε εταιρεία holding πριν από περίπου μια δεκαετία (το 1997). Η εισηγμένη ιδρύθηκε το 1934 με την επωνυμία «Βλαχούτσικος & ΣΙΑ ΑΕ», το 1941 μετονομάστηκε σε Ψυγεία Παρνασσός ΑΒΕΤΕ, το 1994 σε Παρνασσός Επιχειρήσεις ΑΒΕΤΕ και τρία χρόνια αργότερα απέσχισε τον βιομηχανικό κλάδο της παραγωγής ψύξης και μετατράπηκε σε εταιρεία συμμετοχών με στόχο της υλοποίηση του ΣΕΑ στη Μαλακάσα. Όμως το συγκεκριμένο έργο, όπως τουλάχιστον ακούγονταν εκείνη την εποχή, οδήγησε σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα τον όμιλο των αδελφών Γεωργάκη (αποτελούνταν από τις εταιρείες ΑΤΕΜΚΕ και Παρνασσός).

Ο Παναγιώτης Πανούσης εμφανίσθηκε το 1999 ως στρατηγικός επενδυτής και εξαγόρασε τις δύο εισηγμένες επιχειρήσεις. Το 2002 η τεχνική ΑΤΕΜΚΕ απορροφήθηκε από την ΑΤΤΙ – ΚΑΤ, ενώ η Παρνασσός (η οποία αρχικά προορίζονταν για εταιρεία – ομπρέλα του ομίλου ΑΤΤΙ – ΚΑΤ) συνέχισε την αυτόνομη πορεία της ως εταιρεία συμφερόντων του κ. Πανούση. Επισημαίνεται πως στο μετοχικό κεφάλαιο της Παρνασσός συμμετέχουν σήμερα με ποσοστό 55,4% ο επικεφαλής της κατασκευαστικής εταιρίας ΑΤΤΙ – ΚΑΤ, το 5,3% ελέγχουν τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του Αγγελική και Σωτήρης, ενώ μικρά ποσοστά έχουν επίσης η Τράπεζα Αττικής (1,68%) και η ΑΤΤΙ – ΚΑΤ (0,66%).

Εκτός του έργου στον Άγιο Κοσμά που έχει ήδη εξασφαλίσει, η Παρνασσός μέσω της κατά 95% θυγατρικής Σείριος ΑΕΒΕ επιδιώκει να αναλάβει ένα ακόμη project και συγκεκριμένα την ανάπτυξη και εκμετάλλευση της μαρίνας και του θαλάσσιου μετώπου του λιμένα Ηρακλείου Κρήτης, συμμετέχοντας στο σχετικό διαγωνισμό. Ήδη η Σείριος ΑΕΒΕ έχει προεπιλεγεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, ελπίζοντας πως και αυτός θα κατακυρωθεί στην ίδια.

Του Φάνη Γαβρινιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: