Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Πειραιώς Ακινήτων: Προς ΑΜΚ με νέα στρατηγική

Την «επόμενη μέρα» της Πειραιώς Ακινήτων σχεδιάζουν οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοί της, που είναι ο Όμιλος Πειραιώς και η Pasal Development, που πρόσφατα εξαγόρασε το ποσοστό που κατείχε στην εισηγμένη η Sciens.

Ο Όμιλος Πειραιώς είχε δηλώσει ήδη και πριν από την παραπάνω εξαγορά ότι σχεδίαζε αλλαγή στρατηγικής για τη θυγατρική της Πειραιώς Ακινήτων. Η ένταξη στο μετοχικό σχήμα της Pasal Development, μιας εταιρίας που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο των ακινήτων, έχει ήδη επιταχύνει τις διαδικασίες για αλλαγή στρατηγικής και εκμετάλλευσης των δυνατών συνεργιών που θα μπορούσαν να προκύψουν.

Μάλιστα, λέγεται ότι η όλη διαδικασία πολύ πιθανόν να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι και στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ΑΕΕΑΠ ευρωπαϊκών προδιαγραφών σε ότι αφορά τις οργανωτικές δομές και με ένα νέο business plan. Για το σκοπό αυτό άλλωστε έχει ζητηθεί και η συμβολή γνωστού πολυεθνικού συμβούλου.

Η μέχρι τώρα πορεία της Πειραιώς Ακινήτων ήταν σαφώς συντηρητική, βασισμένη κυρίως σε παλαιές ενοικιάσεις ακινήτων, χωρίς σημαντικές αποκτήσεις νέων ακινήτων.

Λόγω και του ήδη μικρού μεγέθους της, κοινή λογική αποτελεί το ότι οποιαδήποτε αλλαγή στρατηγικής δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από τη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Ακινήτων, με καταβολή μετρητών.
Στόχος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου δεν είναι όμως μόνο η αύξηση του μεγέθους, αλλά και η δημιουργία νέων προοπτικών.

Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής και τρίτων στην αύξηση κεφαλαίου και ήδη φαίνεται να έχουν γίνει κάποιες αρχικές επαφές. Στόχος επίσης είναι να μπορούν να προσλκυσθούν κεφάλαια από το εξωτερικό.

του Στέφανου Κοτζαμάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: