Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Θεματικό πάρκο πολιτισμού και τουρισμού στο Λαύριο

Ενα έργο «ειδικού τουριστικού προορισμού», επένδυση ύψους 112 εκατ. ευρώ, προωθεί ο δήμος Λαυρίου, προκειμένου να αξιοποιήσει κεντρικά σημεία στην περιοχή του, συνολικής έκτασης 230 στρεμμάτων.

Πρόκειται για ένα Θεματικό Πάρκο, όπως η «Πόλη των Τεχνών και Επιστημών» στη Βαλένθια, στις αποξηραμένες όχθες του ποταμού Τούρια, το «Lijiang» στην επαρχία Yunnan της Β. Κίνας, τα οποία, σε συνεργασία με διεθνείς Τour Οperators, αποτελούν πόλο έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες και τουρίστες.

Ειδικότερα, η ιδέα που προωθεί η εταιρεία Kaperoni Business Financial Group αφορά στη δημιουργία ενός Πάρκου Πολιτισμού, με έντονα κινεζικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, σε συνύπαρξη με τον ελληνικό πολιτισμό με την ονομασία Philoxenia Land. Το επιχειρηματικό του σχέδιο έχει παρουσιαστεί στο δήμο Λαυρίου, ο οποίος, ύστερα από συζήτηση στο δημοτικό του συμβούλιο, έχει εκφράσει καταρχήν το έντονο ενδιαφέρον του και έχει δημιουργήσει μια επιτροπή συνεργασίας και διαλόγου με τους επενδυτές, με στόχο να προωθεί το έργο και να λυθούν τα όποια θέματα νομικά ή άλλα προκύψουν.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με την παρουσίαση του επιχειρηματικού σχεδίου που έγινε στο δήμο Λαυρίου:

1. Το Philoxenia Land θα καλύπτει πλέγμα εμπορικών χώρων, πολυπολιτισμικού κέντρου, μουσείου, ξενοδοχείου 5 αστέρων, συνεδριακού - εκθεσιακού κέντρου, κλειστού γυμναστηρίου, γηπέδων τένις. Η προμελέτη σκοπιμότητας προβλέπει ιδία εκμετάλλευση του ξενοδοχείου με διαχείριση από τη γνωστή αλυσίδα Hotel Operators μεγάλης εμβέλειας, μακροχρόνια μίσθωση μέρους εμπορικών χώρων και ενοικίαση των υπολοίπων, λειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου και γηπέδου τένις (Operators' Model), παραχώρησης σε οργανωτή συνεδρίων - εκθέσεων, ενοικίαση των υπολοίπων χώρων.

2. Η συνολική επένδυση για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων και τον πλήρη εξοπλισμό του Philoxenia Land, σύμφωνα με το σχεδιασμό ανέρχεται στο ύψος των 112,090 εκατ. ευρώ. Θα χρηματοδοτηθεί κατά 30% με ίδια κεφάλαια και 70% με δανειακά. Η επένδυση αποδίδει παρούσα υπεραξία 97,854 εκατ. ευρώ με συντελεστή προεξόφλησης 10% σε 10 χρόνια (ή 268.731 χιλ. ευρώ μέχρι 343.944 χιλ. ευρώ σε 20 και 50 χρόνια αντίστοιχα) και έχει συντελεστή εσωτερικής απόδοσης της επένδυσης (IRR) 10,11% στη δεκαετία.

3. Από τη συνολική έκταση, τα 150 στρέμματα είναι στην περιοχή «Τέλματα» του Λαυρίου και τα υπόλοιπα 80 στρέμματα στη θέση «Φουγάρο» κοντά στο λιμάνι. Η συζήτηση αφορά παραχώρηση της έκτασης έναντι οικονομικού ανταλλάγματος για 99 χρόνια. Μια πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για ετήσια έσοδα του δήμου της τάξεως των 3 δισ. ευρώ, ωστόσο εξαρτάται από την τελική συμφωνία, εφόσον τελικά το όλο έργο προχωρήσει.

Στα πλεονεκτήματα του έργου είναι το γεγονός ότι θα δημιουργήσει περί τις 1.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η δόμηση, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, θα είναι της τάξεως των 50.000 τ.μ.

Το έργο στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ανάδειξη ενός νέου υπερ - τοπικού πόλου αναψυχής και δραστηριοτήτων, στην προσέλκυση μεγάλου αριθμού επισκεπτών από όλες τις ομάδες του πληθυσμού του αστικού συγκροτήματος της Αθήνας και των υπόλοιπων κέντρων της χώρας αλλά και του τουριστικού πληθυσμού σε όλες τις εποχές του έτους, ανάλογα με τις εκδηλώσεις και τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Η Kaperoni Business Financial Group στοχεύει επίσης στη δυνατότητά της να φέρει Κινέζους τουρίστες μέσω συμφωνιών με τουριστικούς πράκτορες της Κίνας.

Σημειώνεται πως το Λαύριο, το διάστημα αυτό, εν όψει των έργων υποδομής που προγραμματίζονται, συγκεντρώνει την προσοχή της αγοράς του real estate. Σχέδια για αναπτύξεις έχουν η εισηγμένη Pasal (σε οικόπεδό της πέρα από την αναφορά που γίνεται για τη διεκδίκηση), αλλά και οι Ασπίς, Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] Σχετικά άρθρα , Γεκ και Κέκροψ [KEKr.AT] Σχετικά άρθρα , οι οποίες διαθέτουν τρία ακίνητα συνολικής επιφάνειας 155 στρεμμάτων (ανήκουν στις εταιρείες Euroterra, Abies και Rebikat).

Η Pasal

Τα 150 στρέμματα στην περιοχή «Τέλματα» του Λαυρίου είναι έκταση που διεκδικείται δικαστικά από την εισηγμένη εταιρεία Pasal. Η υπόθεση έχει ως εξής: Η θυγατρική της Pasal, Μεταλλουργεία Λαυρίου, το 1993, είχε δωρίσει την έκταση αυτή στο δήμο Λαυρίου, με ορισμένες όμως προϋποθέσεις, οι οποίες ορίζονται με σαφήνεια στο σχετικό συμβόλαιο.

Αφορούν το συντελεστή δόμησης ενός άλλου οικοπέδου της, καθώς και την αξιοποίηση του χώρου προς όφελος όλων των δημοτών. Οπως νομικά ονομάζεται, είχε κάνει «δωρεά ακινήτων με διαλυτική αίρεση για κοινωφελείς σκοπούς».

Η Pasal, το 2004, προσέφυγε στη δικαιοσύνη, ζητώντας να της επιστραφεί η γη αυτή, με την αιτιολογία ότι δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι της δωρεάς από την πλευρά του δήμου Λαυρίου. Πρωτοδίκως έχει απορριφθεί η αίτησή της, με το σκεπτικό ότι δεν έγινε εντός των προθεσμιών. Η εταιρεία όμως επιμένει και έχει προσφύγει στον Αρειο Πάγο όπου η υπόθεση θα συζητηθεί τον προσεχή Νοέμβριο.

Σχολιάζοντας το παραπάνω γεγονός, όταν ετέθη υπόψη της από τη «Ν», η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Kaperoni Business Financial Group, Ν. Καπερώνη, δήλωσε: «Εχουμε εμπιστοσύνη στο δήμαρχο και σε ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Λαυρίου. Δεν έχουμε πάρει στα χέρια μας τίτλους ιδιοκτησίας. Τα θέματα αυτά διερευνώνται. Αν δεν υπάρχουν σαφείς τίτλοι ιδιοκτησίας, θα αποχωρήσουμε αξιοπρεπώς».

Δράσεις και εκδηλώσεις

Στις δράσεις του Πάρκου θα περιλαμβάνονται εικαστικές εκθέσεις, συζητήσεις με εκπροσώπους του πνευματικού κόσμου, δημιουργικά εργαστήρια, κύκλοι μαθημάτων λαϊκής τέχνης, χορός, παρελάσεις, οργανωμένες προβολές τρισδιάστατου οπτικοακουστικού υλικού με θέματα από την ιστορία των δύο λαών, τα ήθη, τα έθιμα, τον τρόπο ζωής και σκέψης των δύο χωρών κ.ά. Θα μπορούν να πραγματοποιηθούν, επίσης, επιχειρηματικά συνέδρια, διεθνείς συναντήσεις, ενώ έχουν προβλεφθεί ειδικοί χώροι για συναυλίες. Για τις διεθνείς αθλητικές συναντήσεις, έχουν προβλεφθεί τα σχετικά κλειστά και ανοικτά γήπεδα (tennis, handball, volley, squash κ.ά.).

Παράλληλα, ο επισκέπτης του «Philoxenia Land» θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει και να προμηθευτεί παραδοσιακά και σύγχρονα καταναλωτικά προϊόντα της κινεζικής, ελληνικής, αλλά και διεθνούς παραγωγής, σε μια εμπορική συνοικία, σχεδιασμένη και οργανωμένη με τρόπο ώστε να συνδυάζει και αναδεικνύει τα στοιχεία και τις αρχές λειτουργίας της κινεζικής και ελληνικής «αγοράς».

ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: