Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Έρχονται με καθυστέρηση 10ετιών τα θεματικά πάρκα

Σε αυτό που ανακάλυψαν οι Αμερικανοί από τη δεκαετία του 50 και οι Eυρωπαίοι πριν από 25-30 χρόνια επιχειρεί να επενδύσει τώρα η Ελλάδα, που χρόνο με το χρόνο βλέπει την τουριστική της βιομηχανία να χάνει...στροφές.

Την ώρα που ο διεθνής τουριστικός οργανισμός Lonely Planet έβγαζε από τη λίστα των 10 πιο δημοφιλών τουριστικών προορισμών του πλανήτη την Ελλάδα, υπογραφόταν η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία θεματικών πάρκων και στη χώρα μας.

Τα θεματικά πάρκα ορίζονται ως εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, όπου προσφέρονται ψυχαγωγικές ή μορφωτικές υπηρεσίες.

Επίσης, ορίζονται τα ειδικά χαρακτηριστικά των πάρκων, οι προδιαγραφές για την επιλογή της θέσης και τα χωροταξικά κριτήρια, η διαδικασία έγκρισης εγκατάστασης, οι προδιαγραφές για τις εγκαταστάσεις, οι υποχρεωτικές λειτουργικές απαιτήσεις και η απόκτηση ειδικού σήματος λειτουργίας.

Τα θεματικά πάρκα αποτελούν μια πολύ διαδεδομένη μορφή ψυχαγωγίας σε ολόκληρο τον κόσμο και αναμένεται να αποτελέσουν πόλο έλξης σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη λιγότερο αναπτυγμένων, μέχρι σήμερα, περιοχών.

Δεν θα μπορέσουν όμως να αντιστρέψουν τη γενική τάση «εγκατάλειψης» της Ελλάδας από τις προτιμήσεις των ξένων τουριστών.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο και εάν δεν υπήρχε το κύμα των επισκεπτών από την ανατολική Ευρώπη, οι περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί να είχαν πληρότητα κάτω του 60%.

Τη θέση της Ελλάδας στη δεκάδα των δημοφιλών τουριστικών προορισμών πήρε ο Καναδάς! Οι άλλες χώρες στη σχετική κατάταξη είναι:

Αυστραλία,

Ιταλία,

ΗΠΑ,

Αγγλία,

Ταϊλάνδη,

Νέα Ζηλανδία,

Γαλλία,

Ινδία και

Κίνα.

Μιχάλης Παπανίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: