Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Βωβός: Διπλασιάζει τα ετήσια μισθώματα το νέο mall

Προτάσεις για την απόκτηση ποσοστού του νέου εμπορικού κέντρου που θα χτιστεί στην περιοχή του Βοτανικού από την εταιρεία Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική έχει δεχτεί η διοίκηση της εταιρείας από αρκετούς ξένους επενδυτικούς ομίλους, καθώς και από εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Αυτές, όμως, δεν καρποφόρησαν, καθώς οι επικεφαλής της Μ. Βωβός δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για μια τέτοια στρατηγική κίνηση.

Σύμφωνα με ειδικούς, η ζήτηση για τη μίσθωση χώρων στο νέο mall είναι ιδιαίτερα υψηλή, εξαιτίας του μεγέθους και της τοποθεσίας του, καθώς και της έλλειψης μεγάλης εμπορικής επιφάνειας εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα.

Η επένδυση για το εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ (μαζί με το κόστος αγοράς της γης), ενώ η συνολική του αξία υπολογίζεται πως θα φθάσει τα 700 εκατ. ευρώ, όταν ολοκληρωθεί.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας και θα αποτελείται από 70 χιλ. τ.μ. μισθώσιμη επιφάνεια και από επιπλέον 81 χιλ. τ.μ., διαιρούμενα σε τρεις υπόγειους ορόφους των 32.160 τ.μ. (επίσης μισθώσιμη επιφάνεια) για 3.000 θέσεις parking, αποθήκες κλπ.
Οι όροι του deal

Η εισηγμένη κατέχει σήμερα έκταση 45.000 τ.μ. Αρχικά στην κατοχή της διέθετε 100 χιλ. τ.μ. που αποκτήθηκαν από της εταιρείες "ΕΤΜΑ" και "Ελλατέξ". Στη συνέχεια παραχώρησε τα 55 χιλ. τ.μ. στο δήμο Αθηναίων, προκειμένου να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, στα πλαίσια ειδικής συμφωνίας που έχει γίνει, με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί ο συντελεστής δόμησης.

Οι εργασίες κατασκευής άρχισαν τον Απρίλιο του 2007, βάσει τμηματικών αδειών και, κατά τη διάρκεια του έτους, ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση των υπαρχόντων κτιρίων στο οικόπεδο, καθώς και η εκσκαφή. Η τελική οικοδομική άδεια που της επιτρέπει να ολοκληρώσει τις οικοδομικές της εργασίες ανέγερσης του εμπορικού κέντρου δόθηκε μόλις προ ημερών, στις 29/08/08.

Εν τω μεταξύ, προχθές ξεκίνησαν και οι πρώτες εργασίες για τη δημιουργία του νέου αθλητικού κέντρου του Παναθηναϊκού, που θα κατασκευαστεί δίπλα από το mall της Βωβός.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Μ. Βωβός, το εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό θα ολοκληρωθεί πλήρως το Σεπτέμβριο του 2009, ενώ όπως είχε δηλώσει και ο κ. Άρης Βωβός ο Βοτανικός θα λειτουργεί τα Χριστούγεννα του 2009. το Την περίοδο αυτή πραγματοποιείται η επιλογή των ενοικιαστών και διαμορφώνεται το tenant mix του κέντρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον να μισθώσουν χώρους στο υπό κατασκευή εμπορικό έχουν εκδηλώσει γνωστές εμπορικές φίρμες. Οι "ένοικοι" του κέντρου θα έχουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης των χώρων τους 3 μήνες νωρίτερα, ώστε να διαμορφώσουν τα καταστήματά τους, όπως αυτοί επιθυμούν και να πραγματοποιήσουν τα εγκαίνια τους.

Εταιρείες συμβούλων του εξωτερικού και εταιρείες από το χώρο του real estate εκτιμούν ότι το mall στο Βοτανικό θα συγκεντρώνει τριάντα χιλιάδες επισκέπτες ημερησίως. Ετησίως, η Μ. Βωβός βάζει στα ταμεία της μισθώματα ύψους 35 εκατ. ευρώ, σύμφωνα όμως με αναλυτές αλλά και εκτιμήσεις της ίδιας της εταιρείας, το ποσό αυτό αναμένεται να διπλασιαστεί, μετά την κατασκευή του νέου εμπορικού κέντρου.

Του Αλέξανδρου Μαυρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: