Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Κοινοπραξία Sonae Sierra- Caelum Development για εμπορικό κέντρο στη Ρουμανία

Κοινοπραξία 50%-50% για την ανάπτυξη του Parklake Plaza στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, δημιούργησαν η Sonae Sierra, διεθνής εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη εμπορικών και ψυχαγωγικών κέντρων και η Caelum Development, με ειδίκευση στο χώρο του λιανεμπορίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης, το οποίο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες τους τον Απρίλιο του 2011, ενώ το συνολικό κόστος της επένδυσης, μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α, εκτιμάται στα 591 εκατ. ευρώ.

Το Parklake Plaza, καλύπτει έκταση 82 στρεμμάτων κι θα έχει Μικτή Εκμισθώσιμη Επιφάνεια (GLA) 100.000 τ.μ. Το καινοτόμο Εμπορικό Κέντρο, που θα βρίσκεται στον τομέα 3 του Ανατολικού πάρκου του Βουκουρεστίου, θα απέχει μόλις 5 λεπτά με το αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης, κι ωφελείται από το διευρυμένο άνοιγμα του δρόμου στην η 4η λωρίδα του της λεωφόρου Liviu Rebreanu. Το εμπορικό κέντρο θα αναπτυχθεί σε 5 επίπεδα, θα διαθέτει 443 καταστήματα και 3.300 θέσεις υπόγειας στάθμευσης. Η τοποθεσία εξυπηρετείται από όλα τα μέσα μαζικής μετασφοράς (λεωφορείο, τραμ και μετρό).

«Το Βουκουρέστι αποτελεί την πιο οικονομικά αναπτυγμένη και εκβιομηχανισμένη πόλη της Ρουμανίας, αφού παράγει το 21% του ΑΕΠ της χώρας κι αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της βιομηχανικής της παραγωγής. Η πιο κοντινή γειτονιά είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, με αποτέλεσμα σε απόσταση 10 λεπτών με το αυτοκίνητο να εξυπηρετείται πληθυσμός 475.000 κατοίκων, ενώ σε απόσταση 30 λεπτών να εξυπηρετείται πληθυσμός 1,5 εκατ. κατοίκων. Αισθάνομαι περισσή χαρά που η Sierra και η Caelum συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη ενός τόσο καινοτόμου και δεσπόζοντος έργου», δήλωσε ο Álvaro Portela, Διευθύνων Σύμβουλος της Sonae Sierra.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Caelum Development David Sharkey σχολίασε ότι «το Parklake Plaza θα προσφέρει στους κατοίκους της πρωτεύουσας της Ρουμανίας μία μοναδική κι εναλλακτική πρόταση πρωτοφανούς ποιότητας: μισθωτές - άγκυρες είναι η υπεραγορά Cora, ο πολυκινηματογράφος Cinema City με 14 οθόνες, τα καλύτερα εγχώρια και διεθνή σήματα μόδας και ψυχαγωγίας. Είμαι πεπεισμένος οτι η σύνθεση των μισθωτών του Parklake θα αποτελέσει πόλο έλξης για τον πληθυσμό του 1,5 εκατ κατοίκων και θα καλύψει επιτυχώς την ανάγκη λιανικής αγοράς στο Βουκουρέστι».

Υπενθυμίζεται ότι η Sonae Sierra εισήχθη στην αγορά της Ρουμανίας με την απόκτηση του River Plaza Mall στην πόλη Ramnicou Valcea, ένα εμπορικό κέντρο με Μικτή Εκμισθώσιμη Επιφάνεια (GLA) 12.358 τ.μ., το οποίο εγκαινιάστηκε το Νοέμβριο του 2006. Στην παρούσα φάση, η Sonae Sierra αναπτύσσει δύο νέα εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα στις πόλεις Craiova και Ploiesti, τα οποία θα εγκαινιαστούν το 2009 και το 2010 αντίστοιχα. Η συνολική επένδυση που ξεπερνά τα 293 εκατ. ευρώ, αφορά σε Μικτή Εκμισθώσιμη Επιφάνεια 64.070 τ.μ για την πόλη του Ploiesti και 55.537 τ.μ. για την Craiova, ενώ και τα δύο εμπορικά κέντρα βρίσκονται 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από το κέντρο των αντίστοιχων πόλεων.

Επίσης, σημειώνεται ότι η Caelum Development ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην αγορά της Ρουμανίας το Σεπτέμβριο του 2006, Τα σχέδια για την ανάπτυξή του Parklake Plaza διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο του 2007 και βρίσκονται σε εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: