Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Lamda Development: Προχωρά σε τρεις νέες επενδύσεις αξίας €90 εκατ

Τρία νέα projects στην Ελλάδα, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων αγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει να εντάξει φέτος στο επενδυτικό της πρόγραμμα η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Lamda Development. Το σημαντικότερο από τα τρία νέα έργα της εισηγμένης θα αφορά στην αξιοποίηση της έκτασης των 85 στρεμμάτων που διαθέτει στη περιοχή των Σπάτων και στην οποία προτίθεται να κατασκευάσει ένα καινούργιο εμπορικό συγκρότημα, επενδύοντας περί τα 60 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως η Lamda Development έχει ήδη γίνει αποδέκτης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που επιθυμούν να μισθώσουν χώρο στο εν λόγω συγκρότημα. Η δεύτερη νέα επένδυση που προτίθεται να υλοποιήσει η εταιρεία του ομίλου Λάτση έχει να κάνει με την ανέγερση κτιρίου γραφείων σε οικόπεδο στην Κηφισιά, όπου κατέχει το 50% της ιδιοκτησίας του. Το ύψος της επένδυσης αυτής υπολογίζεται στα 19 εκατ. ευρώ.

Στην περιοχή της Κηφισιάς βρίσκεται και το τρίτο ακίνητο που σχεδιάζει να αξιοποιήσει σύντομα η εισηγμένη, κατασκευάζοντας ένα συγκρότημα πολυτελών κατοικιών έναντι 9 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως στόχος της Lamda Development είναι να ενισχύσει σταδιακά τις επενδυτικές της δραστηριότητες που αφορούν τον τομέα της κατοικίας και από το 7% που καλύπτουν σήμερα επί του συνόλου των έργων της η ποσοστιαία συμμετοχή τους να αυξηθεί στο 25%. Αντίθετα, επιδιώκει να περιορίσει την παρουσία – συμμετοχή των projects που περιλαμβάνουν χώρους γραφείων στο 5% έναντι του 14% που καλύπτουν αυτή τη στιγμή. Σταθερή στο επίπεδο του 60 – 65% επιδιώκει να διατηρήσει η Lamda Development τη συμμετοχή των εμπορικών αναπτύξεων στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο.

Σε εξέλιξη επενδύσεις 503 εκατ. ευρώ

Η συνολική αξία των επενδύσεων (ολοκληρωμένα και εν εξελίξει projects) της εισηγμένης ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 778,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 454,4 εκατ. ευρώ αφορούν τα τρία εμπορικά κέντρα που διαθέτει στην Ελλάδα (The Mall Athens, Mediterranean Cosmos, Golden Hall). Πάντως, η αξία των επενδύσεων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη υπολογίζεται στα 503 εκατ. ευρώ, με στόχο το ποσό αυτό να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους με την προσθήκη νέων projects. Στο πλαίσιο αυτό η Lamda Development, εκτός των τριών νέων έργων που προωθεί στην Ελλάδα, εξετάζει σειρά περιπτώσεων για καινούργιες επενδύσεις στο εξωτερικό τόσο στις χώρες όπου ήδη έχει παρουσία (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο) όσο και σε καινούργιες αγορές της ανατολικής Ευρώπης – ανατολικής Μεσογείου όπως είναι η Τουρκία, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Αίγυπτος.

Του Φάνη Γαβρινιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: