Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Baneasa Shopping City: Το mall των Grecii

Με έντονη ελληνική επιχειρηματική παρουσία ξεκινά αύριο στο Βουκουρέστι η λειτουργία του Baneasa Mall, του μεγαλύτερου σήμερα εμπορικού κέντρου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως αναφέρουν στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων που διαθέτουν παρουσία στη Ρουμανία, στο mall έχουν μισθώσει καταστήματα δέκα ελληνικές εμπορικές αλυσίδες, μεταξύ των οποίων η Folli Follie, η Sprider, η Elmec Sport (με τρία σημεία πώλησης για τα εμπορικά σήματα Calvin Κlein, Marlboro Classics και Pepe Jeans), ο όμιλος Μαρινόπουλος με τα Marks and Spencer και τα Sephora, η Hondos, τα Body Shop (μέσω της ελληνικής εταιρείας), η Fashion Box και η Toi & Moi.

To εμπορικό κέντρο Baneasa Shopping City, επιφάνειας 90 χιλιάδων τετραγωνικών, σχεδιάστηκε από την Chapman Taylor και αναπτύχθηκε από την EMCT, ενώ η συνολική επένδυση για τη κατασκευή του έφθασε τα 150 εκατ. ευρώ.

Αποτελεί μέρος του Baneasa Commercial Area που είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά projects στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Απλώνεται σε μια έκταση μεγαλύτερη των 450.000 τ.μ. και φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, εμπορικούς κολοσσούς όπως το ΙΚΕΑ και το Carrefour, ενώ διαθέτει πολυκινηματογράφο, παγοδρόμιο, γυμναστήριο και καζίνο. Το Baneasa Shopping City εγκαινιάζεται επίσημα αύριο, 18 Απριλίου.

Greek business στο Βουκουρέστι

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί ελληνικοί όμιλοι έχουν αναπτύξει έντονη επενδυτική παρουσία στο ρουμανικό real estate και κυρίως στα επαγγελματικά ακίνητα με επίκεντρο το Βουκουρέστι. Πιο πρόσφατα, η Elmec Romania SRL, θυγατρική της Elmec Sport, αγόρασε έναντι 3 εκατ. ευρώ ακίνητο στο Βουκουρέστι το οποίο εφάπτεται σε άλλο ιδιοκτησίας της εταιρείας. Η Elmec θα ανακατασκευάσει τα δύο αυτά ακίνητα για να δημιουργήσει πολυκατάστημα συνολικού εμβαδού 12 χιλιάδων τ.μ. Πέρυσι η Elmec πούλησε σε θυγατρική του ομίλου διαχείρισης εμπορικών κέντρων Sonae Sierra τη συμμετοχή της στην εταιρεία που θα κατασκευάσει εμπορικό κέντρο 122 χιλιάδων τετραγωνικών στη Κραϊόβα, επιτυγχάνοντας καθαρή υπεραξία μετά από φόρους 7,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Reds, του ομίλου της Ελληνικής Τεχνοδομικής, έχει αγοράσει οικόπεδο 6.000 τ.μ. στην περιοχή Splaiul Unirii στο κέντρο του Βουκουρεστίου όπου πρόκειται να αναπτύξει συγκρότημα πολυτελών κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, και ξενοδοχείου 32.000 τ.μ., συνολικού προϋπολογισμού άνω των 45 εκατ. ευρώ. Η Global Finance μέσω του fund ακινήτων GEPF II έχει επενδύσει στη δημιουργία του Global City Pipera όπου θα οικοδομηθεί επιχειρηματικό πάρκο 56.000 τ.μ. σε έκταση 60 στρεμμάτων.

Πάντως, όλο και περισσότεροι ειδικοί αναφέρουν πως οι αποδόσεις που προσφέρουν οι επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα στη Ρουμανία ακολουθούν φθίνουσα πορεία.

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: