Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Νέος παίκτης εισέρχεται στο εμπορικό πάρκο του "Ελ. Βενιζέλος"

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο φιλοδοξεί να καταστήσει τις μη αεροναυτιλιακές του δραστηριότητες σε εξαιρετικά κερδοφόρες.

Έτσι, εντός του έτους αναμένεται να προκηρυχτεί νέος διεθνής διαγωνισμός για την εκμετάλλευση έκτασης 5 στρεμμάτων στο ήδη υπάρχον εμπορικό κέντρο του αεροδρομίου, στο οποίο δραστηριοποιούνται τέσσερα μεγάλα καταστήματα (ΙΚΕΑ,
Mega Κωτσόβολος, Leroy Merlin και Factory Outlet), ενώ φαντάζει ορατή η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη δημιουργία δεύτερου ξενοδοχείου, κοντά στο υπό κατασκευή εκθεσιακό κέντρο.

Συγκεκριμένα, ο ΔΑΑ εξετάζει τη δυνατότητα ανάπτυξης μίας ακόμα -κατά το δυνατό συμπληρωματικής και όχι ανταγωνιστικής- επιχειρηματικής δραστηριότητας σε έκταση 5 στρεμμάτων που γειτνιάζει με το
Factory Outlet και επί του παρόντος παραμένει ανεκμετάλλευτη.

Η εκμετάλλευση της έκτασης αυτής θα σημάνει την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ανάπτυξης των υποδομών
real estate του αεροδρομίου, αλλά ταυτοχρόνως θα σηματοδοτήσει την έναρξη της β΄φάσης, η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα φιλόδοξη.

Αυτή περιλαμβάνει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης εκτάσεων που από το χωροταξικό σχέδιο δεν προβλέπονται για αεροναυτιλιακή χρήση ή επέκταση αεροδρομιακών υποδομών.

Οι εκτάσεις αυτές μελετάται να αναπτυχθούν με μια σειρά προεπιλεγμένων προτιμητέων εμπορικών χρήσεων, όπως επιχειρηματικό πάρκο (γραφεία, αποθήκες / logistics) και θεματικό πάρκο αναψυχής και αθλητισμού.

Στο «τραπέζι» έχει πέσει η ιδέα δημιουργίας ενός πάρκου αναψυχής και άθλησης υπερτοπικού χαρακτήρα, στο οποίο η κύρια δραστηριότητα θα είναι ένα γήπεδο γκολφ.

Ωστόσο, το υψηλό λειτουργικό κόστος μιας τέτοιας επένδυσης, σε συνδυασμό με τα περιορισμένα για τη χρήση έσοδα και τον περιορισμένο χρόνο λειτουργίας, δεν αφήνουν περιθώρια για τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου σχεδίου.

Την άνοιξη του 2009 η λειτουργία του εκθεσιακού κέντρου

Εν τω μεταξύ, την άνοιξη του 2009 ετοιμάζεται να «ανοίξει τις πύλες του» το εκθεσιακό κέντρο του αεροδρομίου, το οποίο θα κατασκευαστεί πλησίον της τεχνικής βάσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

To νέο εκθεσιακό κέντρο θα είναι και το μεγαλύτερο της χώρας, προσφέροντας στεγασμένη εκθεσιακή επιφάνεια 50.000 τ.μ., συνεδριακή υποδομή και 2.400 θέσεις στάθμευσης.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του αεροδρομίου, με την ανάπτυξη του εκθεσιακού κέντρου η Αθήνα αποκτά μια σημαντική υποδομή για τη διοργάνωση εκθεσιακών δραστηριοτήτων μεγάλου βεληνεκούς, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του επαγγελματικού ταξιδιού, με παράλληλα οφέλη για την τουριστική κίνηση.

Η δημιουργία εκθεσιακού κέντρου δημιουργεί συνάμα ανάγκες για ξενοδοχειακές υποδομές, με αποτέλεσμα να φαντάζει εφικτή η κατασκευή δεύτερου ξενοδοχείου (3-4 αστέρων) στο αεροδρόμιο, το οποίο θα πλαισιώνει το 5 αστέρων
Sofitel, ενώ σε γειτονική απόσταση βρίσκεται και το Holiday Inn.

Ενδεικτικό πάντως είναι ότι στο αεροδρόμιο δραστηριοποιούνται συνολικά 300 εταιρείες, ενώ ο αριθμός όσων απασχολούνται φτάνει τις 17 χιλιάδες, εάν και μονάχα 700 άτομα αποτελούν το προσωπικό της εταιρείας «Ελ. Βενιζέλος».

Του Φώτη Φωτεινού

Δεν υπάρχουν σχόλια: