Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Πώς θα πληρώσουν το ενιαίο τέλος ακινήτων τα νομικά πρόσωπα

Με βάση το σύστημα των αντικειμενικών αξιών και όχι το τυχόν τίμημα που αναγράφεται στο μεταβιβαστικό συμβόλαιο ή τη λογιστική αξία του ακινήτου, θα προσδιορίζεται το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) που θα καταβάλουν τα νομικά πρόσωπα στην εφορία και το οποίο ισχύει από 1.1.2008. Αν όμως το ακίνητο δεν εντάσσεται στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, η αξία για τα μεν κτίσματα υπολογίζεται με τα ισχύοντα αντικειμενικά κριτήρια, για τα δε οικόπεδα με βάση τα συγκριτικά στοιχεία που υπάρχουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Τη διευκρίνιση αυτή δίνει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο του υφυπουργού Α. Μπέζα (ΠΟΛ. 1075/2008) στην οποία αποσαφηνίζονται οι κυριότερες διατάξεις που προβλέπει η νομοθεσία για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των νομικών προσώπων. Οι κυριότερες από αυτές αναφέρουν ότι:

Κάθε νομικό πρόσωπο που είχε ακίνητο την 1η Ιανουαρίου 2008, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση ενιαίου τέλους ακίνητης περιουσίας μέχρι και την 15η Μαΐου. Η δήλωση υποβάλλεται σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. του φορολογουμένου, με αρχή το ψηφίο 1, και ολοκληρώνεται μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες.

Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) για το έτος 2008 αποδεσμεύονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και υποβάλλονται αυτοτελώς μέχρι την 18η Απριλίου 2008 για τα φυσικά πρόσωπα και την 30η Ιουνίου 2008 για τα νομικά πρόσωπα.

Η αξία των ακινήτων των νομικών προσώπων υπόκειται σε ΕΤΑΚ οι συντελεστές του οποίου κυμαίνονται από 0,1% μέχρι και 0,6% και ειδικότερα:

Η αξία των γηπέδων (οικοπέδων ή αγροτεμαχίων), και των κτισμάτων (μισθωμένων και κενών) των νομικών προσώπων υπόκειται σε τέλος με συντελεστή 0,6%.

Η αξία των ιδιοχρησιμοποιούμενων κτισμάτων υπόκειται σε τέλος με συντελεστή 0,1%, μόνο για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα για την παραγωγή ή την άσκηση της εμπορικής δραστηριότητας κτίσματα όλων των επιχειρήσεων και όχι τα γήπεδα (οικόπεδα ή αγροτεμάχια) επί των οποίων βρίσκονται τα κτίσματα αυτά.

Η αξία των γηπέδων (οικοπέδων ή αγροτεμαχίων) και των κτισμάτων (μισθωμένων και κενών) των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επιδιώκουν σκοπούς κοινωφελείς, θρησκευτικούς, φιλανθρωπικούς και εκπαιδευτικούς υπόκειται σε τέλος με συντελεστή 0,3%.

Η αξία των ιδιοχρησιμοποιούμενων κτισμάτων των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπόκειται σε τέλος με συντελεστή 0,1%.

Η αξία των λοιπών ακινήτων των νομικών προσώπων, τα οποία απαλλάσσονται για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους (π.χ. Ελληνικό δημόσιο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου κ.λπ.) φορολογείται, με συντελεστή 0,1%.

Τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στο ενεργητικό των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ακίνητης Περιουσίας φορολογείται, με συντελεστή 0,1%.

Επισημαίνεται όμως ότι το τέλος που αναλογεί στην αξία των κτισμάτων που υπόκεινται σε φορολογία, δεν μπορεί να είναι μικρότερο από ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με εξαίρεση τα ημιτελή κτίσματα.

Για την επιβολή των πρόσθετων φόρων και προστίμων των νομικών προσώπων προβλέπονται τα εξής:
αν δεν υποβληθεί καθόλου δήλωση, επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, που ορίζεται σε ποσοστό 2,5% επί του φόρου, την πληρωμή του οποίου θα απέφευγε ο υπόχρεος λόγω μη υποβολής της δήλωσης για κάθε μήνα καθυστέρησης, αν υποβληθεί ανακριβής δήλωση, επιβάλλεται στον υπόχρεο πρόσθετος φόρος, που ορίζεται σε ποσοστό 2% επί του φόρου την πληρωμή του οποίου θα απέφευγε, για κάθε μήνα καθυστέρησης, αν η δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα, επιβάλλεται πρόσθετος φόρος που ορίζεται σε ποσοστό 1% επί του φόρου που οφείλεται με τη δήλωση, για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: