Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Σε fund του Macquarie Group το ακίνητο της Μουζάκης;

Επενδυτικό fund που ανήκει σε έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς ομίλους παγκοσμίως βρίσκεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πίσω από την εταιρεία Artume S.A. που έναντι 37 εκατ. ευρώ απέκτησε πριν από λίγο καιρό το ακίνητο-φιλέτο της Μουζάκης στη λεωφόρο Κηφισού.

Οι κληρονόμοι του Ελευθέριου Μουζάκη, πατριάρχη της ελληνικής κλωστοβιομηχανίας, που έφυγε από τη ζωή το Σεπτέμβριο του 2006 διαπραγματεύονταν επί μήνες την πώληση του οικοπέδου που μέχρι πρότινος στέγαζε το εργοστάσιο - ναυαρχίδα του ομίλου επί των οδών Λ. Κηφισού 60 και Ηρούς στο Αιγάλεω, στο ύψος περίπου του νέου ΙΚΕΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ενδιαφέρον υπήρξε τόσο από επιχειρηματικά και εφοπλιστικά κεφάλαια όσο και από γνωστούς κατασκευαστικούς ομίλους και εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων. Πιο κοντά στην απόκτησή του βρέθηκε ένας από τους νέους «παίκτες» του ελληνικού real estate ο οποίος ήταν διατεθειμένος να αποδεχθεί το τίμημα των 33 εκατ. ευρώ που, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, απαιτούσαν οι κληρονόμοι της Μουζάκης.

Όμως, η Artume S.A. που εμφανίζεται στα μητρώα των ανώνυμων εταιρειών μόλις στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, πραγματοποιώντας "ρελάνς" κατέθεσε πρόταση ύψους 37 εκατ. ευρώ και μάλιστα τοις μετρητοίς, η οποία φυσικά έγινε αποδεκτή από την Μουζάκης.

Στην επίσημη ανακοίνωση της εισηγμένης δεν δόθηκαν περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα του αγοραστή, πλην της έδρας του που βρίσκεται όπως δηλώθηκε στην οδό Λ. Ριανκούρ 64, στον Πύργο Αθηνών. Στο κτίριο, ωστόσο, η Artume δεν διατηρεί γραφεία και η αλληλογραφία της παραλαμβάνεται από το διαχειριστή του μεγάρου και παραδίδεται ανά διαστήματα σε εκπρόσωπο της εταιρείας.

Η Artume S.A. καταχωρήθηκε στο Μητρώο Α.Ε της Νομαρχίας Αθηνών μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο με κύριο σκοπό «τις επενδύσεις και την ανάπτυξη ακινήτου και κινητής περιουσίας». Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ (13848/6.12.07), μοναδικός μέτοχος της είναι η εταιρεία Artemis Hermes S.a.r.l με έδρα το Λουξεμβούργο.

Στο αρχικό διοικητικό συμβούλιο της Artume, θέση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κατείχε ο κ. Παναγιώτης Δεληβοριάς, γνωστό στέλεχος του κατασκευαστικού χώρου, ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε από το δ.σ. της. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως η Artume ελέγχεται από βασικούς μετόχους μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου που ως φυσικά πρόσωπα αγόρασαν το ακίνητο.

Ωστόσο, πηγές που συμμετείχαν στην αγοραπωλησία κατέστησαν σαφές στο Capital.gr πως ο αγοραστής του ακινήτου της Μουζάκης είναι ξένη επενδυτική εταιρεία. Αυτό επαληθεύεται και από τη σύνθεση του δ.σ. της Artume, όπως περιγράφεται στο σχετικό ΦΕΚ (14499/28.12.2007). Εκεί αναφέρεται πως πρόεδρος του δ.σ. ορίζεται ο Laurent Luccioni και μέλος του δ.σ. ο Neil Jones ενώ όσον αφορά τις πληρωμές, η εταιρεία θα εκπροσωπείται από τους Andrew Wood, Alex Jeffrey και Neil Jones, όλοι τους αλλοδαποί υπήκοοι.

Ο L. Luccioni, πρόεδρος της Artume, είναι manager στο fund MGP Europe Fund II & III της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Macquarie Global Property Advisors (MGPA), η οποία ειδικεύεται στο real estate και ελέγχεται από τον χρηματοοικονομικό όμιλο Macquarie Group. Το MGP Europe Fund διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,2 δισ. ευρώ με στόχο την επίτευξη υψηλών αποδόσεων από την αγοραπωλησία και αξιοποίηση ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους εκπροσώπους, ο Andrew Wood είναι ο επενδυτικός διευθυντής, εκ των ιδρυτών και βασικός μέτοχος του MGPA ενώ ο Alex Jeffrey είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ευρωπαϊκού βραχίονα της MGPA και επικεφαλής του MGP Europe Fund II. Τέλος, ο Neil Jones είναι ο οικονομικός διευθυντής του MGPA.

Η MGPA που έχει επικεντρώσει τις δραστηριότητές της σε Ασία και Ευρώπη, έχει υλοποιήσει ευρύ φάσμα επενδύσεων σε ακίνητα σε συνολικά 16 χώρες και στις δύο ηπείρους, ενώ στην Ευρώπη έχει τοποθετηθεί σε ακίνητα στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Πολωνία και το Βέλγιο.

Ο μητρικός όμιλος Macquarie Group, ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων της Macquarie Bank, είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας, δραστηριοποιείται σε 25 χώρες, απασχολεί 11 χιλιάδες υπαλλήλους και το σύνολο του ενεργητικού του στο τέλος του 2007 έφθασε τα 136 δισ. δολάρια Αυστραλίας.

Στελέχη εγχώριων εταιρειών του κλάδου ανάπτυξης ακινήτων ανέφεραν πως είναι η πρώτη φορά που ο αυστραλιανός όμιλος εμφανίζεται να πραγματοποιεί επενδυτικές κινήσεις στην Ελλάδα. Όσον αφορά τα σχέδια για την αξιοποίηση του ακινήτου, πληροφορίες ανέφεραν πως στόχος είναι η εμπορική του αξιοποίηση.

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: