Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

ΛΟΝΔΙΝΟ: Η ακριβότερη πόλη στην αγορά γραφείων

Σύμφωνα με τη μελέτη Office Space Across the World 2008, μια διεθνής έκθεση που δημοσιεύεται από την εταιρεία συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield, οι δέκα πιο ακριβές περιοχές γραφείων δείχνουν ότι τα ενοίκια, ένα μεγάλο μέρος των δαπανών χρήσης γραφείων, αυξάνονται κατά μέσο όρο 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στην κατάταξη αυτού του έτους, το Λονδίνο διατηρεί τον τίτλο του ως η πόλη με τα πιο ακριβά κόστη χρήσης σε όλο τον κόσμο, με το ένα τετραγωνικό στα υψηλής ποιότητας γραφεία στην περιοχή West End του Λονδίνου στα €2.277 το χρόνο, με τα ενοίκια να βρίσκονται αυξημένα κατά 30% σε τοπικό νόμισμα σε σχέση με το περασμένο έτος.

Η μελέτη Office Space Across the World συγκρίνει τα κόστη λειτουργίας των γραφείων σε 203 επιχειρηματικές θέσεις σε 58 χώρες στον κόσμο, με νέες εισόδους στην παγκόσμια κατάταξη αυτή και του Κιέβου στην Ουκρανία (16η θέση) και της περιοχής Ho Chi Minh City στο Βιετνάμ (17η θέση).

Από αυτές τις 203 περιοχές, το 79% εμφάνισε αύξηση των ενοικίων κατά τον περασμένο χρόνο, το 20% παρέμεινε σταθερό, και μόνο 1% έδειξε μια πτώση στα ενοίκια (συγκρινόμενη με 6% το προηγούμενο έτος). Γενικά παγκοσμίως, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 14% στο 2007, συγκρινόμενα με 10% το 2006.

Η Elaine Rossall, επικεφαλής του τμήματος Business Space Research & Consultancy της Cushman & Wakefield στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, δηλώνει :
"Τον περασμένο χρόνο παρατηρήσαμε την μεγαλύτερη άνοδο στα κόστη λειτουργίας γραφείων στις κυριότερες αγορές του κόσμου από το 2001. Η ζήτηση προέρχεται από εταιρείες του οικονομικού κλάδου. Πίσω από αυτή την ανάπτυξη υπάρχει μια έλλειψη γραφείων υψηλών προδιαγραφών καθώς οι developers παραμένουν σχετικά προσεκτικοί, ειδικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ακμής το 2001 και 2002."

Κοιτώντας μπροστά, η Elaine Rossall σημειώνει: "Είναι απίθανο να γνωρίζουμε τις πλήρεις επιδράσεις της τωρινής πιστωτικής κρίσης στις πιο σημαντικές περιοχές γραφείων του κόσμου παρά αργότερα μέσα στο 2008. Εν τω μεταξύ, προβλέπουμε ότι αγορά που αφορά στο σωστό προϊόν στη σωστή περιοχή θα παραμείνει εύρωστη, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας, παρόλο που οι προβλέψεις είναι ότι η ανάπτυξη των ενοικίων της προηγούμενης χρονιάς θα επιβραδυνθεί φέτος."

Το Λονδίνο οδηγεί την κατάταξη

Όσον αφορά την 1η θέση που κατέχει η περιοχή West End του Λονδίνου, ο Guy Taylor, Επικεφαλής του τμήματος γραφείων του της Cushman & Wakefield στο West End, σχολιάζει: "Περίπου το 50% των ζητήσεων σχετικά με γραφεία στο Mayfair/St James προήλθε τον προηγούμενο χρόνο από επιχειρήσεις που προέρχονται από τον οικονομικό τομέα, και έλκονται από την ποιότητα και την τοποθεσία των γραφείων. Υπάρχει ακόμα σχετικά υψηλό ποσοστό τέτοιων ζητήσεων παρόλο που είναι ξεκάθαρο ότι τα επίπεδα ζήτησης του παρελθόντος δεν υπάρχουν πλέον.

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο στην κατάταξη.
Στις δέκα πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης συμπεριλαμβάνεται η Σιγκαπούρη, η οποία ανεβαίνει 10 θέσεις και εισέρχεται στις 10 πρώτες καταλαμβάνοντας την 7η θέση. Τα ενοίκια για γραφεία υψηλών προδιαγραφών έφτασαν το 78% στη Σιγκαπούρη τον περασμένο χρόνο σε τοπικό νόμισμα, και μαζί με την Ινδία και το Βιετνάμ βοήθησαν την Ασία του Ειρηνικού να πετύχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, με τα ενοίκια να αυξάνονται 23% κατά το 2007.

Εν τω μεταξύ, Η Μόσχα ανεβαίνει δύο θέσεις και βρίσκεται στις 5 πρώτες θέσεις για πρώτη φορά, με κόστη χρήσης πάνω από αυτά του Παρισιού, τα οποία επιπροσθέτως τα πέρασε και η Βομβάη. Σύμφωνα με την Elaine Rossall, επικεφαλής του τμήματος Business Space Research & Consultancy της Cushman & Wakefield στην Ευρώπη, "Αυτή η αλλαγή στην κατάταξη οφείλεται περισσότερο στην άνοδο της Μόσχας και της Βομβάης δεδομένου ότι τα ενοίκια στο κέντρο του Παρισιού ανέβηκαν 12% το περασμένο έτος.

ΟΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ*

*Η κατάταξη γίνεται βάσει της τοποθεσίας με το πιο ακριβό κόστος χρήσης σε κάθε χώρα που λαμβάνει μέρος στη μελέτη. Τα ενοίκια, τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους χρήσης, έχουν υπολογιστεί στα καθαρά εσωτερικά τμ του χώρου.

- Λονδίνο Μεγάλη Βρετανία West End 2.277
- Χόνγκ Κόνγκ Κίνα Κέντρο 1.745
- Τόκιο Ιαπωνία Κέντρο 1.536
- Βομβάη Ινδία Central - Worli 1.214
- Μόσχα Ρωσία Κέντρο 1.160
- Παρίσι Γαλλία Κέντρο 1.035
- Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη Κέντρο 954
- Ντουμπάϊ
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Κέντρο 921
- Δουβλίνο Ιρλανδία 2/4 Districts 823
- Νέα Υόρκη ΗΠΑ Midtown 733
- Όσλο Νορβηγία Κέντρο 727
- Μιλάνο Ιταλία Κέντρο 703
- Ζυρίχη Ελβετία Κέντρο 653
- Μαδρίτη Ισπανία Κέντρο 651
- Στοκχόλμη Σουηδία Normalmstorg 598
- Κίεβο Ουκρανία Κέντρο 572
- Ho Chi Minh City Βιετνάμ Κέντρο 687
- Λουξεμβούργο Λουξεμβούργο Κέντρο 551
- Σίδνεϊ Αυστραλία Κέντρο 542
- Σεούλ Νότια Κορέα Gangnam 541
- Φρανκφούρτη Γερμανία Κέντρο 522
- Βαρσοβία Πολωνία Κέντρο 508
- Σάο Πάολο Βραζιλία Κέντρο 508
- Σαγκάη Κίνα Κέντρο 502
- Καράκας Βενεζουέλα Κέντρο 478
- Άμστερνταμ Ολλανδία South Axis 476
- Αθήνα Ελλάδα Κέντρο 457

Σύμφωνα με την Νίκη Σύμπουρα επικεφαλής της Cushman & Wakefield στην Ελλάδα: "Η Αθήνα κατέβηκε μια θέση στην κατάταξη σε σχέση με το 2007 και έφθασε στην 27η θέση στο σύνολο των 48 περισσότερο ακριβών περιοχών για την εγκατάσταση γραφείων, αμέσως κάτω από το Άμστερνταμ και πάνω από τις Βρυξέλλες. Το 2008 για την Αθήνα, ήταν μια χρονιά αύξησης των ενοικίων στα γραφεία στις επιχειρηματικές αγορές και στα υψηλής ποιότητας κτίρια. Αιτία είναι η αυξημένη ζήτηση και η περιορισμένη προσφορά ποιοτικών χώρων στις περιοχές υψηλής ζήτησης. Η Αθήνα εξακολουθεί να είναι μια ιδιαίτερα ακριβή πόλη για την εγκατάσταση γραφείων επιχειρήσεων σε σχέση με καθιερωμένες αγορές όπως η Λισσαβόνα, οι Βρυξέλες και η Βουδαπέστη.".

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις ενοικίων σε τοπικό νόμισμα σε όλες τις τοποθεσίες
Η Τουρκία καταλαμβάνει τις 3 πρώτες θέσεις με την υψηλότερη ετήσια αύξηση στα ενοίκια γραφείων μεταξύ των 203 τοποθεσιών που έλαβαν μέρος στη μελέτη, με την περιοχή Levent της Κωνσταντινούπολης, την πιο ακριβή περιοχή της Τουρκίας, στην 1η θέση.

Η Rahsan Cebe, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cushman & Wakefield στην Τουρκία, σχολιάζει: "Παρατηρούμε μια έντονη έλλειψη ποιοτικών χώρων γραφείων σε όλες τις σημαντικές επιχειρηματικές περιοχές της Τουρκίας η οποία είναι απίθανο να μειωθεί τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Η ζήτηση από την άλλη, αυξάνεται από διεθνείς καθώς και τοπικές εταιρείες καθώς επεκτείνονται σε αυτή την σχετικά ανεκμετάλλευτη αγορά, με τα 70 εκατομμύρια κατοίκους και την γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά,"

ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΟ 2007

Κατάταξη Πόλη Περιοχή % αύξησης ενοικίου στο τοπικό νόμισμα

- Κωνσταντινούπολη Ευρωπαϊκή πλευρά

- Σμύρνη Κέντρο

- Κωνσταντινούπολη Ευρωπαϊκή πλευρά

- Όσλο Κέντρο

- Σιγκαπούρη Κέντρο

- Μόσχα Κέντρο

- Ντουμπάι Κέντρο 68

- Βομβάη Κέντρο 60

- Rio de Janeiro Κέντρο 59

- Brisbane Κέντρο 51

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: