Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Assos Capital: Ανέλαβε κατασκευή εμπορικού κέντρου στη Σόφια έναντι €200 εκατ.

Η διεθνής εταιρεία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων Assos Capital, στην οποία συμμετέχει ο επιχειρηματίας κ. Β. Ρέστης, ανέλαβε σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση, την ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου Carrefour Tzarigradsko στη Σόφια, που ανήκει στην Carrefour Bulgaria EOOD και αποτελεί κοινοπραξία της Carrefour S.A. και της Marinopoulos S.A. στη Βουλγαρία. Η τελική αξία της εξαγοράς εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στο ποσό των €200 εκατ., αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων στη Βουλγαρία.

Το εμπορικό κέντρο Carrefour Tzarigradsko επιφάνειας 88,000 m² αναμένεται να αποτελέσει το κυρίαρχο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο της Σόφιας και σύμφωνα με τη μελέτη κατασκευής του θα αποτελείται από δύο ξεχωριστά οικοδομικά τετράγωνα. Το πρώτο από αυτά θα στεγάσει την υπεραγορά Carrefour έκτασης 14,612 m² και θα παραμείνει στην κυριότητα της Carrefour Bulgaria EOOD. Το δεύτερο οικοδομικό τετράγωνο, το οποίο αποτελεί και το αντικείμενο της εξαγοράς, καλύπτει επιφάνεια 73,000 m² στην οποία αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερα από 200 εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης, ένα μεγάλο multiplex, αλλά και χώρος για μπόουλινγκ. Σημειώνεται ότι η συνολική Μικτή Επιφάνεια Ενοικίασης (Gross Leasable Area) του κτηρίου θα είναι 66,000 m² και θα διαθέτει 1.525 θέσεις παρκινγκ.

Τα 5,4 εκτάρια του εμπορικού κέντρου βρίσκονται σε εξαιρετική τοποθεσία, στο Tzarigradsk Shose, η οποία βρίσκεται στην έξοδο της κεντρικής οδικής αρτηρίας που συνδέει την πόλη της Σόφιας με το διεθνή αερολιμένα. Η περιοχή είναι εύκολα προσβάσιμη σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους (δηλαδή πάνω από το 85% των κατοίκων της Σόφιας), με την απόσταση να καλύπτεται σε χρόνο που δεν ξεπερνά τα 60 λεπτά οδήγησης από τις πλέον απομακρυσμένες περιοχές και βρίσκεται πολύ κοντά στον περιφερειακό της Σόφιας. Σημαντικά αναμένεται να είναι τα οφέλη για το εμπορικό κέντρο Carrefour Tzarigradsko από την κατασκευή σταθμού του Μετρό σε απόσταση 500 περίπου μέτρων, καθώς επίσης και από την κατασκευή τούνελ, που θα επιτρέπει στους οδηγούς να εισέρχονται απευθείας σε αυτό από την οδική αρτηρία που βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, το εμπορικό κέντρο αναμένεται να εγκαινιαστεί κατά τη διάρκεια του τρίτου τρίμηνου του 2009, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις μέχρι τώρα συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ή τις προκαταρτικές συμφωνίες έχουν ήδη παραχωρηθεί χώροι που αντιστοιχούν στο 65% της εκμεταλλεύσιμης επιφάνειας. Μεταξύ των μισθωτών συγκαταλέγονται μεγάλοι διεθνείς εμπορικοί όμιλοι που εισέρχονται στην εγχώρια αγορά, καθώς επίσης και καταξιωμένες διεθνείς και τοπικές επιχειρήσεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Assos Capital, κ. Αλέξανδρος Παπαγεωργίου δήλωσε σχετικά:

«Η οικονομική ανάπτυξη που παρουσιάζεται στη Βουλγαρία τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα της θέσπισης από το 2007, ενός σταθερού συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος 10%, που οδήγησε σε σημαντική ενίσχυση της καταναλωτικής δαπάνης. Το γεγονός αυτό προσέλκυσε το ενδιαφέρον ισχυρών λιανεμπορικών αλυσίδων του εξωτερικού που εισήλθαν στην εγχώρια αγορά. Η πραγματικότητα αυτή αντανακλάται στην ποιότητα της ζήτησης για χώρους εμπορικής εκμετάλλευσης στο συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο. Το μέγεθός και το κύρος των μισθωτών αυτών επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη στρατηγική σημασία της περιοχής που επιλέχθηκε, τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική πάνω στις οποίες βασίζεται η ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου, δημιουργώντας μια αξιόλογη μακροπρόθεσμη επενδυτική ευκαιρία για τους ενοικιαστές.

Η συγκεκριμένη εξαγορά έχει εξαιρετική στρατηγική σημασία για την Assos Capital και τους επενδυτές της, που στοχεύουν στην απόκτηση ηγετικής θέσης στον τομέα των εταιρικών ακινήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία. Πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο έργο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για ανάλογες δραστηριότητες, όχι μόνο στη Βουλγαρία αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: