Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Lamda Development: Νέα projects στα σκαριά

Σε περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των έργων της, κυρίως αυτού που αφορά το εξωτερικό, στοχεύει φέτος η Lamda Development.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση των κατάλληλων προς αξιοποίηση ακινήτων τόσο σε χώρες όπου η εισηγμένη έχει παρουσία, όσο και σε νέα κράτη που βρίσκονται στο στόχαστρο της αναπτυξιακής της στρατηγικής (Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και Πολωνία). Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό το προσεχές διάστημα η Lamda Development να «κλείσει» νέες συμφωνίες που θα αυξήσουν τον αριθμό και το συνολικό ποσό των επενδύσεών της.

Αυτή τη στιγμή το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης περιλαμβάνει δώδεκα projects, ύψους άνω των 430 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα από αυτά να υλοποιούνται στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Πιο συγκεκριμένα, η Lamda Development προωθεί δέκα έργα σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Μαυροβούνιο, με το κόστος των επενδύσεων αυτών να αγγίζει τα 315 εκατ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί δε, πως το μεγαλύτερο από τα projects της επιχείρησης αφορά την αξιοποίηση της έκτασης των 43 στρεμμάτων (ακίνητο BEKO) που αγόρασε τον περασμένο Αύγουστο στο Βελιγράδι και στην οποία σχεδιάζει να επενδύσει περί τα 190 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη μικτού συγκροτήματος (κατοικίες, ξενοδοχειακή μονάδα, γραφειακοί χώροι). Οι εργασίες ανάπτυξης του συγκροτήματος εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2009.

Στάση αναμονής στην ελληνική αγορά

Τη στιγμή, πάντως, που ενισχύει σταθερά το επενδυτικό της πρόγραμμα στο εξωτερικό, στην εσωτερική αγορά η Lamda Development δείχνει να τηρεί στάση αναμονής. Η καθυστέρηση –προφανώς με ευθύνη των αρμόδιων αρχών του δημοσίου– στην υλοποίηση των δύο έργων που διαθέτει στην Ελλάδα (εμπορικό κέντρο Golden Hall στο Μαρούσι, συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών στην Αίγινα) και ταυτόχρονα η επικείμενη ψήφιση από τη Βουλή του χωροταξικού σχεδίου, «υποχρεώνουν» την εισηγμένη να «τρενάρει» προσωρινά τα επενδυτικά της σχέδια. Έτσι, δεν έχει καταλήξει ακόμη στον τρόπο αξιοποίησης της μεγάλης έκτασης των 300 στρεμμάτων που κατέχει στα Μεσόγεια, ενώ δεν προχωρά σε συμφωνίες για καινούργια projects στην ελληνική αγορά. Πάντως, η ψήφιση του χωροταξικού σχεδίου, η έγκριση των ειδικών χωροταξικών πλαισίων (για τουρισμό, βιομηχανία, ορεινό όγκο και παράκτιες περιοχές), αλλά και η νέα πολεοδομική νομοθεσία που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ και υπόσχεται απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης οικοδομικών αδειών, αναμένεται να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση νέων επενδύσεων στην Ελλάδα εκ μέρους της Lamda Development.

Του Φάνη Γαβρινιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: