Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Minoan Group: Προς απεμπλοκή η επένδυση του €1,2 δισ. στην Κρήτη

Το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο δεν αποκλείεται να «ανάψει» την προσεχή Παρασκευή 14 Μαρτίου όταν θα συζητηθεί η προσφυγή οικολογικών οργανώσεων κατά των περιβαλλοντικών όρων του project, αναμένει πλέον η διοίκηση της εταιρείας Minoan Group προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα την υλοποίηση της μεγάλης τουριστικής επένδυσης του 1,2 δισ. ευρώ που προωθεί σε έκταση 26.000 στρεμμάτων στο ακρωτήρι Κάβο Σίδερο Σητείας στη Κρήτη.

Μάλιστα, για την απεμπλοκή της επένδυσης έχουν παρέμβει –όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες– τόσο η τοπική μητρόπολη Ιεράπετρας όσο και το ίδρυμα «Παναγιά η Ακρωτηριανή» που είναι ιδιοκτήτης της έκτασης, με στόχο να εξασφαλίσουν μια θετική για το έργο απόφαση εκ μέρους του ΣτΕ. Υπενθυμίζεται πως η έκταση στο Κάβο Σίδερο παραχωρήθηκε πριν περίπου δέκα χρόνια και κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού στη βρετανική εταιρεία Minoan Group από το ίδρυμα «Παναγιά η Ακρωτηριανή» με σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης. Παρά τις προθέσεις του επενδυτή να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην υλοποίηση του έργου, μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες εμπόδισαν κάτι τέτοιο.

Έτσι, χρειάσθηκε η παρέμβαση της ίδιας της κυβέρνησης για να «ξεκολλήσει» η επένδυση. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε πριν από ένα χρόνο τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, αλλά η προσφυγή των οικολογικών οργανώσεων στο ΣτΕ έβαλε νέα εμπόδια. Πάντως, στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει η Minoan Group ολοκλήρωσε ένα σημαντικό μέρος των προπαρασκευαστικών εργασιών (αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, συμφωνίες με ξενοδοχειακούς ομίλους κ.ά.) προκειμένου να είναι έτοιμη να αρχίσει την επένδυση όταν ξεπεραστούν τα τελευταία εμπόδια.

Η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση της χώρας

Η επένδυση περιλαμβάνει την αξιοποίηση της μεγάλης έκτασης με τη δημιουργία πέντε πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων με δυναμικότητα 2.500 κλινών, «χωριά» παραθεριστικών κατοικιών (474 βίλες και 495 διαμερίσματα), τρία γήπεδα γκολφ, συνεδριακό κέντρο, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις. Επισημαίνεται πως η επένδυση στο Κάβο Σίδερο, μαζί με αυτή του ομίλου Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στη Μεσσηνία, είναι από τις μεγαλύτερα τουριστικού χαρακτήρα projects που πρόκειται να υλοποιηθούν στην χώρα μας και τα οποία συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον διεθνών οίκων (επενδυτικών, ξενοδοχειακών, τουριστικών κ.α.). Μάλιστα, οι μετοχές της Minoan Group βρίσκεται ήδη από τον Μάιο του 2007 στο Χρηματιστήριο ΑΙΜ του Λονδίνου. Από τους μετόχους με τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής στην εταιρία είναι σήμερα οι οίκοι Henderson Global Investors Ltd με 7,28%, P D Raby με 6,21% και Dynamic Smartcap με 6,08%. Επισημαίνεται πως ο οίκος της Henderson έχει ήδη παρουσία στην ελληνική αγορά, καθώς τον Ιούνιο του 2007 αγόρασε από τον όμιλο της Ελληνικής Τεχνοδομικής τα εμπορικά κέντρα Veso Mare και Escape Center έναντι 40,5 εκατ. ευρώ και παράλληλα υπέγραψε προσύμφωνο για την πώληση έναντι τιμήματος 70 εκατ. ευρώ του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Γυαλού Εμπορική & Τουριστική ΑΕ που είναι ιδιοκτήτρια έκτασης 300 στρεμμάτων στα Μεσόγεια.

Του Φάνη Γαβρινιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: