Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Ποιες φορολογικές επιβαρύνσεις φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες

Καμία επίπτωση δεν θα σημειωθεί από τις νέες αντικειμενικές, στο ενιαίο τέλος ακινήτων (ΕΤΑΚ) καθώς αυτό θα υπολογιστεί με βάση τις αξίες που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2008, δηλαδή τις υφιστάμενες.

Επίσης δεν επηρεάζουν το φόρο μεταβίβασης όταν πρόκειται για κληρονομιές, γονικές παροχές ή απόκτηση πρώτης κατοικίας, αφού, με τις αλλαγές που ο τελευταίος νόμος του υπουργείου Οικονομικών, είτε καταργούν είτε περιορίζουν αισθητά το φόρο. Ωστόσο, επηρεάζεται ουσιαστικά η φορολογητέα αξία των ακινήτων που αποκτώνται για δεύτερη ή τρίτη κατοικία ή για επένδυση.

Αναλυτικότερα οι φόροι, τα τέλη και γενικά το κόστος των μεταβιβάσεων από τις νέες αντικειμενικές αξίες που επηρεάζονται είναι:

1. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, που επιβάλλεται με συντελεστές 9%-11% (7%-9% στις περιοχές που δεν υπάρχει Πυροσβεστική Υπηρεσία) στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που πωλούνται, εφόσον τα ακίνητα αυτά έχουν αποκτηθεί από τους πωλητές μέχρι 31-12-2005.

2. Ο φόρος αυτομάτου υπερτιμήματος, που επιβάλλεται στα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν ήδη μία φορά από την 1-1-2006 και μετά. Στη δεύτερη μεταβίβασή τους θα επιβαρυνθούν με τον ΦΑΥ, ο οποίος εφαρμόζεται με συντελεστή 20%, στη διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής αξίας που αποκτήθηκε το ακίνητο και στην αξία που πωλείται.

3. Το Τέλος Συναλλαγής που ανέρχεται σε 1% επί της αντικειμενικής αξίας και επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις ακινήτων που υπόκεινται και σε φόρο αυτομάτου υπερτιμήματος.

4. Το τέλος 1% που επιβάλλεται στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που κληρονομούνται από στενούς συγγενείς του θανόντος, μετά την αφαίρεση του ισχύοντος κατά περίπτωση αφορολογήτου ορίου (95.000 ευρώ, εφόσον οι κληρονόμοι είναι τέκνα, σύζυγοι ή γονείς και 40.000 ευρώ, εφόσον κληρονόμοι είναι οι λοιποί κατιόντες συγγενείς, αδέλφια, θείοι κ.λπ.). Σε περίπτωση κληρονομιάς α’ κατοικίας δεν επιβάλλεται τέλος κληρονομιάς.

5. Το τέλος γονικής παροχής, το οποίο επιβάλλεται με 1% στο τμήμα της αντικειμενικής αξίας που υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο των 95.000 ευρώ. Σε περίπτωση γονικής παροχής α’ κατοικίας δεν επιβάλλεται τέλος γονικής παροχής.

6. Το τέλος ακίνητης περιουσίας, που υπολογίζεται με συντελεστές 0,025%-0,035% επί του γινομένου που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας ανά τετραγωνικό μέτρο, επί τα τ.μ. και επί τον συντελεστή παλαιότητας και πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

7. Το φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων, για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2008 και θα δηλωθούν το 2009. Τα μισθώματα, δεν μπορεί να είναι χαμηλότερα από το 3,5% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

8. Ο συμπληρωματικός φόρος 1,5%-3% επί των μισθωμάτων, επίσης από το 2009.

9. Το ΕΤΑΚ, αλλά από το 2009, αφού φέτος θα υπολογιστεί με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες.

10. Το τέλος υπέρ του ταμείου νομικών κατά τη σύνταξη συμβολαίων (0,9 %).

11. Το τέλος μεταγραφής υπέρ ταμείου νομικών (1,025 %).

12. Πρόσθετα τέλη μεταγραγραφής συμβολαίων (4,5-7,5 τοις χιλίοις).

13. Οι εργοδοτικές εισφορές προς το ΙΚΑ-ΤΕΑΕΔΞΕ κλπ. κατά την ανοικοδόμηση (90% επί του τεκμαρτού ημερομισθίου).

14. Τα τέλη και εισφορές κατά την έκδοση οικοδομικών αδειών.

15. Το ελάχιστο κόστος οικοδομής.

Του Θανάση Παναγόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: