Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

Εφοπλιστικές αποβάσεις και στα ξενοδοχεία

Στην Αθήνα μεταφέρουν ηχηρά εφοπλιστικά ονόματα την προσπάθεια ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου ξενοδοχειακών μονάδων. Ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες επενδύουν στην αγορά ή και κατασκευή μονάδων στην πρωτεύουσα, εκτιμώντας προφανώς πως η πόλη της κόρης του νεφεληγερέτη Δία θα βρει κάποια στιγμή τη θέση που της αξίζει μεταξύ των προτιμητέων προορισμών.

Όμως προς το κέντρο φαίνεται να συγκλίνουν ακόμη και κινήσεις που πραγματοποιούνται στην περιφέρεια της επικράτειας ή ακόμη και εκτός συνόρων.

Παράγοντας του κλάδου θεωρούσε ενδεικτικές τις κινήσεις που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες από παραδοσιακά διορατικούς επιχειρηματίες με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της οικογένειας Λασκαρίδη και του Δάκη Ιωάννου. Κοντά σε αυτούς φαίνεται να κινείται μια ομάδα επιχειρηματιών και ορισμένων εφοπλιστών της ποντοπόρου ναυτιλίας, οι οποίοι προφανώς ενστερνίζονται το ίδιο όραμα.

Επειδή τον τελευταίο καιρό πολύς λόγος γίνεται για την... απόβαση των εφοπλιστών της ποντοπόρου σε επενδυτικά σχήματα, προγράμματα αξιοποίησης και εκμετάλλευσης ακινήτων, επενδύσεων στο πειραϊκό Citi, δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η μεθοδική τακτική που ακολουθείται από 3-4 ονόματα αιχμής.

Το «παιχνίδι» των εξαγορών στην ξενοδοχειακή αγορά άνοιξε εκ νέου η απόκτηση από τις Λάμψα (συμφερόντων της οικογένειας Λασκαρίδη) και Πλάκα Α.Ε. (συμφερόντων της οικογένειας Σμπώκου) του ξενοδοχείου Hilton Rhodes Resort από την Ιονική Ξενοδοχειακή. Στελέχη της αγοράς θεωρούν δεδομένο το ενδιαφέρον μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων να ενισχύσουν την παρουσία τους στην τουριστική αγορά της πρωτεύουσας, αποκτώντας τη διαχείριση μονάδων-«φιλέτων», καθώς προεξοφλείται η αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα, που αργά αλλά σταθερά εισέρχεται στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των καλούμενων city breaks.

Τα τριήμερα και τετραήμερα ταξίδια αναψυχής σε μεγάλες πόλεις είναι μια σχετικά νέα τάση, που κυρίως στη γηραιά ήπειρο αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται δε πως ενισχύεται σημαντικά από την ενιαιοποίηση του ευρωπαϊκού χώρου, τη σημαντική μείωση του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων και τα θέματα ασφαλείας που απασχολούν όλο και περισσότερους περιηγητές.

Σε κάθε περίπτωση η εξαγορά των Λασκαρίδη-Σμπώκου έρχεται σε μια περίοδο που και άλλες εφοπλιστικές οικογένειες (Βαρδινογιάννη, Δασκαλαντωνάκη) φέρεται να εξετάζουν τα επόμενα βήματά τους. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη φέρεται να είχε εξετάσει στο παρελθόν το ενδεχόμενο πώλησης του Athens Plaza (το παλιό NIU Meridien στην πλατεία Συντάγματος) με την αγορά να κάνει λόγο για ένα τίμημα κοντά στα 85-95 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως τη διαχείριση της μονάδας έχουν τα δύο αδέλφια Μάρι και Ιωάννης Δασκαλαντωνάκης, που ελέγχουν και το παρακείμενο King George.

Τα δύο αδέλφια ελέγχουν τα ξενοδοχεία πόλης του ομίλου που λειτουργούν και αναπτύσσονται στρατηγικά στο κέντρο (και λιγότερο στην περιφέρεια) της Αθήνας. Πολυτελείς μονάδες αιχμής είναι τα ξενοδοχεία στην πλατεία Καραϊσκάκη, Ομονοίας και Κοτζιά. Στην περιφέρεια της Αθήνας συγκρότημα αιχμής είναι ο Αστέρας (τον διαχειρίζεται η αμερικανική Starwood με τον όμιλο της Εθνικής να διατηρεί την ιδιοκτησία).

Για τη μονάδα της Βουλιαγμένης έχουν κατά καιρούς αναφερθεί αρκετά και έχουν φημολογηθεί περισσότερα, το σίγουρο όμως είναι πως κυρίως νομικού χαρακτήρα εμπλοκές (ως προς το χαρακτηρισμό τμημάτων της περιοχής) δυσχεραίνουν την επιθετική ανάπτυξη μίας από τις καλύτερες μονάδες της Μεσογείου (σύμφωνα με το Conde Nest-Traveller).

Η πλευρά Λασκαρίδη κινείται επίσης μεθοδικά προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός «χαρτοφυλακίου». Πέρυσι τον Απρίλιο εξαγόρασε την Belven Associates( έναντι 33,2 εκατ. δολ.) «χτυπώντας» στις 30 Οκτωβρίου 2007 ένα πακέτο 8,25% της εισηγμένης (Λάμψα) που προσφέρθηκε στα 17 ευρώ και φτάνοντας μέχρι το 49,4% τη συμμετοχή των Venture Ability και Homeric Department Stores. Το καλοκαίρι του ’06 η εισηγμένη είχε προχωρήσει στη συνολική εξαγορά της North Haven (εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ) που έλεγχε το φορέα λειτουργίας-εκμετάλλευσης του Hyatt Βελιγραδίου. Η ελληνική πλευρά επέλεξε να κρατήσει διαχειρίστρια της μονάδας για τα επόμενα 23 χρόνια τη Hyatt Intenational, ενώ στην εγχώρια αγορά συνεργάζεται με τη Starwood. Πηγές προσκείμενες στον όμιλο σημείωναν πως βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση για τον εντοπισμό και άλλων 5άστερων μονάδων όχι μόνο στο διεθνή χώρο αλλά και στην ελληνική αγορά.

Tέλος Φεβρουαρίου η εισηγμένη πλειοδότησε για το Excelsior στο κέντρο του Βελιγραδίου προσφέροντας 7,33 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 70% του φορέα λειτουργίας-εκμετάλλευσης. Την παρουσία της στο χώρο των ξενοδοχείων πόλης ενισχύει μεθοδικά και η πλευρά του Δάκη Ιωάννου.

Ο Kύπριος επιχειρηματίας (βασικός μέτοχος της J&P Αβαξ) προχωρά στην αγορά κτιρίου ιδιοκτησίας της εταιρείας Unisystems στο Κολωνάκι. Το συγκεκριμένο κτίριο αποτελούσε έδρα της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής, που μετά την εξαγορά της από τον όμιλο InfoQuest (συμφερόντων Θεόδωρου Φέσσα) προχωρά σε αναδιάρθρωση του ενεργητικού της ρευστοποιώντας μέρος των περιουσιακών στοιχείων που δε χρειάζεται. Ο Δάκης Ιωάννου εκτός από το Athenaeum Intercontinental (με τη διαχείριση να ελέγχεται από τον αμερικανικό κολοσσό) στην οδό Συγγρού επενδύει τα τελευταία χρόνια στην αγορά «ξενοδοχείων πόλης», διαβλέποντας και αυτός τη διαμορφούμενη τάση.

Ο Kύπριος επιχειρηματίας μέσω της εταιρείας Yes Hotels & Restaurants ενέταξε στο χαρτοφυλάκιο το Olympic Palace Hotel (βρίσκεται στη Φιλελλήνων 16, στην Πλάκα) αποκτώντας τη μονάδα από τον επιχειρηματία Ιωάννη Παπαδημητρίου. Είχε προηγηθεί η ένταξη στο χαρτοφυλάκιο άλλων τεσσάρων μικρών μονάδων πόλης: του γνωστού Semiramis (στην Κηφισιά), των Twenty One και Kefalari Suites στην ίδια περιοχή και του The Periscope (το παλιό Athenian Inn της Χάρητος στο Κολωνάκι).

Περιφερειακά της πρωτεύουσας φαίνεται να κινείται η γαλλική Accor, που διαθέτει ήδη δύο μονάδες: το Sofitel στο διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το προσφάτως ανακαινισθέν Novotel στην πλατεία Βάθη. Ενδιαφέρον κατά την εκτίμηση παραγόντων του κλάδου παρουσιάζει η πρόθεση της εταιρείας του αεροδρομίου να δρομολογήσει τη δημιουργία δεύτερου ξενοδοχείου στα Σπάτα.

Η διοίκηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» επιδιώκει να αξιοποιήσει την ταχύτατη ανάπτυξη του αεροδρομίου, τη συνεχή ενίσχυση της επιβατικής και μεταφορικής κίνησης, τη συνολικότερη αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και θέτει ως άμεση προτεραιότητα τη δημιουργία ακόμη μίας μονάδας.

Το σχετικό σχέδιο μπορεί να βρίσκεται ακόμη σε αρχική μορφή, θεωρείται όμως βέβαιο πως μέσα στο 2008 θα έχει δρομολογηθεί η διαδικασία προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές θα πρόκειται για 3άστερο ξενοδοχείο, που θα καλύπτει κυρίως μικρής διάρκειας κρατήσεις με προορισμό ακριβώς τους περιηγητές 3-4 διανυκτερεύσεων της πρωτεύουσας.

Οι ίδιες πηγές του κλάδου θεωρούν πολύ πιθανό ανάλογο «παιχνίδι» να ανοίξει και στον Πειραιά. Εκτιμούν πως ανάλογη αναβάθμιση και αξιοποίηση της περιοχής θα μπορούσε να δρομολογηθεί και για το υποβαθμισμένο μέχρι τώρα πρώτο λιμάνι της χώρας. Αυτό, πάντα κατά την εκτίμησή τους, γιατί τελευταία όλο και περισσότεροι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν ως έδρα το λονδρέζικο Citi, διερευνούν την περιοχή. Είναι ενδεικτικό, σημειώνουν, πως εφοπλιστικά ονόματα της οικογένειας Βενιάμη, του Γ. Κούστα, του Β. Μαρινάκη, του Ν. Ευθυμίου και άλλων ακούγονται όλο και περισσότερο στο μεγάλο λιμάνι.

Η πλευρά Βενιάμη (Golden Union) έχει «σηκώσει» ήδη ένα κτίριο γραφείων και προχωρά για το δεύτερο. Ο Δρ Γιάννης Κούστας (Danaos Maritime) επενδύει επίσης σε ακίνητα στο λιμάνι, όπως επίσης και ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης.

Στην αξιοποίηση εκτάσεων και ακινήτων στον Πειραιά προχωρά ήδη ο Νίκος Ευθυμίου, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ενώ διερευνητικά κινούνται και ορισμένες από τις περίπου εκατό ελληνικές εφοπλιστικές οικογένειες που εδρεύουν στο Λονδίνο. Εάν μάλιστα ξεπεραστούν εμπόδια που αφορούν την αξιοποίηση της Δραπετσώνας και προχωρήσει κάποια στιγμή η αναβάθμιση της περιοχής του ΟΛΠ, δεν αποκλείεται το υπάρχον ενδιαφέρον να γίνει μεγαλύτερο.

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό "Κεφάλαιο"

Δεν υπάρχουν σχόλια: