Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Eldorado ο κλάδος logistics

Η αγορά αποθηκευτικών χώρων γνωρίζει τα τελευταία χρόνια αρκετά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Η προσφορά κινείται σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι τιμές αγοράς- ενοικίασης σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων να θεωρούνται υψηλές σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με έρευνες, οι τιμές των βιομηχανικών οικοπέδων στην Αττική παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις - ξεκινώντας από τα 50 ευρώ/τμ. φθάνουν μέχρι τα 300 ευρώ/τμ. Μια αρκετά σημαντική ιδιομορφία για την ελληνική αγορά αποτελεί το γεγονός ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ευρύτερη περιοχή των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Στην Αττική οι διαθέσιμοι χώροι που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους προσεγγίζει το 5% της δυνατότητας που έχει η αγορά. Για χώρους υψηλών προδιαγραφών άνω των 5.000 τμ., η απόδοση της αγοράς στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας κυμαίνεται στο 10% ενώ σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα ανέρχονται οι αποδόσεις για χώρους που ξεπερνούν τα 10.000 τμ..
Πάνω από το 90% των επιχειρήσεων εδρεύουν στην Αττική ενώ οι περισσότερες από αυτές έχουν τις βασικές τους εγκαταστάσεις στο Θριάσιο Πεδίο και οι υπόλοιπες στην Παιανία, στο Κορωπί, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και σε περιοχές στα βόρεια του νομού μέχρι και τη Βοιωτία και κυρίως στις περιοχές των Αχαρνών, του Κρυονερίου, την Αυλώνα, τα Οινόφυτα και την Οινόη.
Αρκετές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου ιδιαίτερα όσες έχουν παρουσία και στον κλάδο των υπηρεσιών διαμεταφοράς, διατηρούν αποθηκευτικούς χώρους και εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Τα μεγάλα έργα υποδομής δημιουργούν νέα δεδομένα στους τομείς των μεταφορών και της αποθήκευσης σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις επενδύουν στη βελτίωση της αποδοτικότητας τους μέσω της καλύτερης διαχείρισης των εμπορευμάτων.
Πολύ σημαντικό είναι το δεδομένο ότι αναπτύσσονται εταιρείες που παρέχουν logistics προς τρίτους (3PL), μια σχετικά νέα αγορά που ο κύκλος εργασιών ξεπερνάει τα 200 εκατ. ευρώ. Σχετικά με τα υπο διαχείριση εμπορεύματα, ο τομέας των τροφίμων και ειδών σούπερ μάρκετ συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάπτυξης των υπηρεσιών logistics.
Ο πλέον και σύγχρονος και πλήρης ορισμός των logistics σύμφωνα με το Council of Logistics Management των ΗΠΑ (1991) είναι ο ακόλουθος: «Logistics είναι η διαδικασία σχεδιασμού, εφαρμογής και ελέγχου μιας αποτελεσματικής και αποδοτικής ροής και αποθήκευσης αγαθών, υπηρεσιών, και σχετικών πληροφοριών από το σημείο παραγωγής στο σημείο κατανάλωσης με σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών και των απαιτήσεων του πελάτη». Οι κυριότερες κατηγορίες Logistics είναι:
Business Logistics
Βιομηχανικά Logistics
Logistics Υγείας
Logistics Στρατού
Περιβαλλοντικά Logistics
Marine Logistics
Third Party Logistics (3PL) είναι το outsourcing του συνόλου ή μέρους των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αφορούν τα Logistics και η συνεργασία ενός φορέα παροχής υπηρεσιών Logistics (Third Party Logistics Provider) και εμπορικής ή βιομηχανικής επιχείρησης (Third Party Logistics User) με βασικό σκοπό τα προϊόντα να φτάσουν στον πελάτη, στο μικρότερο δυνατό χρόνο και κόστος, παράγοντες εξαιρετικής σημασίας για το προσφερόμενο από τις επιχειρήσεις, έργο (Customer Service).
Σήμερα παρατηρείται μια ολοένα αυξανόμενη εκδήλωση ενδιαφέροντος εταιρειών για την ανάληψη των υπηρεσιών της αποθήκευσης και διανομής όλων ή μέρους των προϊόντων τους στους τρίτους διανομείς (third party distribution).
Η χρήση third party για υπηρεσίες Logistics έχει αναπτυχθεί με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι είναι πολλοί όπως η μείωση του κόστους, αποφυγή επενδύσεων, αύξηση της παραγωγικότητας και της ευελιξίας, επικέντρωση σε κύριες διαδικασίες, αύξηση του επιπέδου εξυπηρέτησης του πελάτη, απλοποίηση των διαδικασιών Logistics, μείωση προσωπικού και εκμετάλλευση συνεργιών.
Στην Ελλάδα οι εταιρείες 3PL χρησιμοποιούνται από ένα ποσοστό 10% των επιχειρήσεων, έναντι 50%-70% που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη. Το συνολικό μέγεθος των υφιστάμενων αποθηκευτικών χώρων 3PL στην Αττική άνω των 400.000 τμ. εκ των οποίων το 90% περίπου βρίσκεται στο Θριάσιο ( Μάνδρα, Μαγούλα, Ασπρόπυργος).
Η σύγχρονη αποθήκη αποτελεί τη σπονδυλική στήλη πάνω στην οποία θα βασισθεί ο τομέας της διαχείρισης υλικών, καθώς και ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα Logistics μιας επιχείρησης.
Η κύρια λειτουργία της αποθήκης αφορά την αδιάλειπτη προμήθεια και διανομή προϊόντων. Οι εταιρείες διαθέτουν αρκετές επιλογές για την αποθήκευση των προϊόντων τους. Τα βασικά είδη αποθηκών αφορούν σε:
Cross Docking: Η αποθήκη έχει το ρόλο του κέντρου διανομής και μίξης προϊόντων (distribution mixing centre). Τα προϊόντα φθάνουν σε μεγάλες παρτίδες και αμέσως κατακερματίζονται σε μικρότερες, αναμειγνύονται με άλλα και δημιουργούνται οι παραγγελίες, οι οποίες αποστέλλονται άμεσα στους πελάτες.
3PL: Η 3PL εταιρεία αναλαμβάνει τη φύλαξη και διανομή προϊόντων.
Μισθωμένη ή ιδιόκτητη αποθήκη: Η ίδια η εταιρεία πρέπει να δαπανήσει ένα ποσό για να εξοπλίσει ένα χώρο ή να ενοικιάσει έτοιμο αποθηκευτικό χώρο έτσι ώστε να στεγάσει τα αποθέματα των προϊόντων που εμπορεύεται. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι περιοχές του Ασπρόπυργου, της Μάνδρας, τα Οινόφυτα, το Σχηματάρι και η Αυλώνα.
Όσον αφορά την ποιότητα των κατασκευών, πλέον οι καινούργιοι αποθηκευτικοί-βιομηχανικοί χώροι είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία καλής ποιότητας σιδηροκατασκευές εξοπλισμένες με τα πλέον σύγχρονα συστήματα.
Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί για αποθηκευτικούς χώρους με τα κάτωθι χαρακτηριστικά: • Χωρητικότητα αποθηκών της τάξεως των 20.000-30.000 τμ. ( κατά περίπτωση και άνω των 50.000 τμ).
• Απαιτούμενος ύψος σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων 8-9μ έως 11μ.
• Ύπαρξη υψηλής ποιότητας δικτύων υποδομής.
• Ελεγχόμενες κλιματολογικές συνθήκες.
• Συνθήκες υψηλής ασφάλειας
• Καλή πρόσβαση.
Ο συνδυασμός της μεγάλης ζήτησης με την περιορισμένη προσφορά, έχει δημιουργήσει φαινόμενα υπερβολικών τιμών για χώρους που δεν ανταποκρίνονται στα σύγχρονα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.
Είναι πλέον επείγουσα ανάγκη το κράτος και οι εμπλεκόμενοι φορείς να εξετάσουν ουσιαστικά και σοβαρά προβλήματα του κλάδου των Logistics και να βοηθήσουν να αποκτήσει η χώρα και οι επιχειρήσεις αποθηκευτικούς χώρους αντίστοιχους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Την επόμενη διετία προβλέπεται να αυξηθεί η ζήτηση αλλά ταυτόχρονα και η προσφορά με τη δημιουργία μεγάλου μεγέθους Logistics Parks. Αποτέλεσμα είναι η συγκράτηση και ίσως η πτώση των τιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: