Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

ΟΤΕ: Ξενοδοχείο το Μέγαρο της Κηφισίας;

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της συμφωνίας για την ανάληψη της διοίκησης του ΟΤΕ από την Deutsche Tekecom, είναι εμφανής η αλλαγή στρατηγικής και οι νέες προτεραιότητες που έχουν θέσει στον όμιλο.
Πέρα από την εσπευσμένη πώληση της θυγατρικής της Cosmote στα Σκόπια, για λόγους που έχουν να κάνουν με τη συγκέντρωση της αγοράς από την Ε.Ε. (η Deutsche Tekecom έχει συμφέροντα στην άλλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιείται στα Σκόπια ), ίσως σημαντικότερη εξέλιξη είναι η δραστηριοποίηση του Οργανισμού και μάλιστα αυτόνομα στο real estate.

Τα σχέδια για το κτίριο στην Κηφισίας

Ιδιαίτερη μνεία και ξεχωριστός σχεδιασμός ενδεχομένως να υπάρξει για το κεντρικό κτίριο του ΟΤΕ στην Κηφισίας, το οποίο περιβάλλει και ένα από τα μεγαλύτερα ενιαία οικόπεδα που υπάρχουν μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Οι σκέψεις που υπάρχουν για το συγκεκριμένο κτίριο είναι πολλές, αφού εδώ και καιρό δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του Οργανισμού και λόγω της παλαιότητας της κατασκευής του είναι δραματικά ενεργοβόρο. Η πλέον επικρατέστερη λύση θεωρείται η κατεδάφισή του και η ανέγερση στη θέση του ενός μεγάλου πολυτελούς ξενοδοχείου και ενός μικτού συγκροτήματος γραφείων και καταστημάτων. Οι κρυμμένες υπεραξίες από την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου αλλά και από δεκάδες άλλα, τα οποία είναι διάσπαρτα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όπως εκτιμούν αναλυτές μπορούν να αποφέρουν στον ΟΤΕ μια σταθερή ετήσια πηγή εσόδων που με συντηρητικούς υπολογισμούς θα ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ ετησίως.
Βέβαια, για να έρθουν τα έσοδα αυτά ο Οργανισμός θα πρέπει να δαπανήσει σε βάθος χρόνου πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ, για να κάνει τα ακίνητα που διαθέτει εμπορικά εκμεταλλεύσιμα.

Οι ταμειακές ροές

Οι Γερμανοί πήραν την απόφαση αυτή μετά το γεγονός ότι για τα επόμενα χρόνια ο Οργανισμός θα έχει σημαντικές ταμειακές ροές, αφού για το άμεσο μέλλον δεν προβλέπονται από τον όμιλο να γίνουν μεγάλης κλίμακας επενδύσεις τόσο για την αγορά πάγιου εξοπλισμού όσο και για την επέκτασή του σε ξένες αγορές. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ο όμιλος είχε 765 εκατομμύρια ευρώ θετικές ταμειακές ροές από τις λειτουργικές του δραστηριότητες.
Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα εξάμηνα ο Οργανισμός θα παράγει μετρητά τα οποία, αφού δεν τα επενδύει, είτε θα πρέπει να τα δίνει στους μετόχους του μέσω αυξημένου μερίσματος, κάτι που με τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα δεν θα είναι και το πλέον συμφέρον, είτε θα πρέπει να κάνει σημαντικές επιστροφές κεφαλαίου με την επαναγορά και ακύρωση ιδίων μετοχών.

Έγινε η αρχή…

Ήδη πάντως, το πρώτο δείγμα γραφής δόθηκε μόλις προ ημερών, όταν εν μέσω της διεθνούς κρίσης ο ΟΤΕ επέλεξε την J&P Αβαξ για την ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος σε δικό της οικόπεδο, συνολικής έκτασης 8.369 τ.μ. στην περιοχή Tαραμπούρα Πατρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΟΤΕ προσανατολίζεται στη μίσθωση των κτιρίων που θα κατασκευάσει έτσι ώστε να έχει σταθερά και επαναλαμβανόμενα έσοδα. Το μοντέλο θα ακολουθηθεί με μικρές παραλλαγές και στα υπόλοιπα ακίνητα, που θα ενταχθούν κάτω από την ομπρέλα της νέας εταιρείας διαχείρισης ακινήτων που δημιουργεί Οργανισμός. Ο σχεδιασμός λέει ότι άμεσα θα αναπτυχθούν τα οικόπεδα που έχει ο Οργανισμός κοντά ή μέσα στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα της χώρας και εν συνεχεία τα κτίρια στα περισσότερα από τα οποία σήμερα στεγάζονται υπηρεσίες του Οργανισμού, οι οποίες είτε θα καταργηθούν είτε θα συστεγαστούν με άλλες.

Η ΑΕΕΑΠ και η περιουσία

Θυμίζουμε επίσης, ότι προ τριμήνου περίπου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε εγκρίνει την είσοδο στο Χρηματιστήριο της νέας εταιρείας ακινήτων του ΟΤΕ με την επωνυμία ΟΤΕ PROPERTIES ΑΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Α.Ε. ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. Μια κίνηση που όπως εκτιμούν στην αγορά, αφενός έγινε με τις "ευλογίες" των Γερμανών της Deutsche Telecom που γνωρίζουν για τις κρυμμένες υπεραξίες της περιουσίας του οργανισμού στο real estate, αφετέρου αναμένεται να προσφέρει έσοδα και κέρδη στους ισολογισμούς του ΟΤΕ. Αναφερόμαστε σε μια περιουσία η εμπορική αξία της οποία ίσως και να ανέρχεται στα 2 δις ευρώ περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: