Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Εθνική: Με δύο νέες θυγατρικές ξεκινά η αναδιάρθρωση του τομέα ακινήτων

Περισσότερο λειτουργικό και αποδοτικό θα επιδιώξει να καταστήσει τον τομέα ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας η νέα γενική διεύθυνση ακίνητης περιουσίας, η οποία αυτή την περίοδο βρίσκεται σε «πυρετό» προετοιμασιών προκειμένου να διαμορφώσει το σχήμα εκείνο που θα εξασφαλίσει τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ήδη η διεύθυνση ακίνητης περιουσίας του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας υπό τον κ. Αριστοτέλη Καρυτινό (σ.σ. ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές Ιουλίου) εξετάζει όλες τις εναλλακτικές προτάσεις για την οργανωτική και δομική αναδιάρθρωση του τομέα ακινήτων, ενός τομέα που μέχρι σήμερα βρίσκονταν ουσιαστικά σε... ύπνωση.

Από τις πρώτες κινήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, θα είναι η σύσταση δύο νέων θυγατρικών εταιρειών: Μιας εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) που περιλαμβανόταν εξ αρχής στους βασικούς στόχους της νέας διεύθυνσης (για τη σύσταση της χρησιμοποιούνται ως σύμβουλοι οι διαθνέις οίκοι Citigroup και Morgan Stanley), αλλά και μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων που θα εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο την Εθνική Τράπεζα.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η εγγραφείσα αξία της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η εμπορική αξία αυτού του χαρτοφυλακίου υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Με συνεργάτη η ΑΕΕΑΠ;
Από τον πραγματικά μεγάλο αριθμό ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας, το προσεχές διάστημα θα επιλεγούν τα ακίνητα εκείνα που θα ενταχθούν στην υπό σύσταση ΑΕΕΑΠ, αποτελώντας το αρχικό της χαρτοφυλάκιο. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους, έτσι ώστε η αίτηση για την ίδρυση και λειτουργία της νέας ΑΕΕΑΠ να κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ταχύτερο δυνατόν (ακόμη και μέσα στο 2008, αν αυτό είναι εφικτό).

Παράλληλα με την επιλογή ακινήτων, η διεύθυνση ακίνητης περιουσίας εξετάζει αν το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα συστήσει από μόνο του τη νέα ΑΕΕΑΠ ή αν αυτό θα το κάνει σε συνεργασία με κάποιο άλλο φορέα (ΔΕΚΟ, ασφαλιστικό ταμείο, κατασκευαστικό όμιλο κ.α).

Σε κάθε περίπτωση, βασικός στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να δημιουργήσει μια επενδυτική εταιρεία ακίνητων με χαρτοφυλάκιο και μετοχική σύνθεση που θα την καθιστούν ελκυστική για τοποθέτηση τόσο από εγχώριους και διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, όσο και από ιδιώτες.

Του Φάνη Γαβρινιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: