Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Μάχη γιγάντων στο real estate

Ενώ η κτηματαγορά βουλιάζει και τα ακίνητα βρίσκονται στη δίνη μιας από τις μεγαλύτερες κρίσης, το επιχειρηματικό real estate ανθεί, προχωρεί σε νέες επενδύσεις και επεκτείνεται ραγδαία.
Τράπεζες, εφοπλιστικά κεφάλαια και μεγάλες εταιρίες διαχείρισης ακινήτων τοποθετούν τεράστια κεφάλαια στην ανέγερση πολυόροφων κτιρίων καταστημάτων, γραφειακών χώρων και κατοικιών ποντάροντας σε υψηλά έσοδα και υψηλές υπεραξίες.
Οχημα για αυτές τις επενδύσεις αποτελούν οι εταιρίες διαχείρισης ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) που έχουν εισβάλει ορμητικά τα τελευταία χρόνια στην επιχειρηματική σκηνή, έχουν στην κατοχή τους σημαντικό χαρτοφυλάκιο εμπορικών ακινήτων και έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Μεγάλα ονόματα των τραπεζών και των επιχειρήσεων όπως οι Σπ. Λάτσης, Β. Βαρδινογιάννης, Αν. Βγενόπουλος (MIG), Τ. Αράπογλου (Εθνική), Μ. Σάλλας (Πειραιώς), καθώς και αρκετοί επώνυμοι εφοπλιστές αναπτύσσουν δραστηριότητες «συλλέγοντας» ακίνητα και μετατρέπουν το χώρο σε επενδυτικό ελντοράδο. Η κρίση στην εγχώριο αγορά και οι (ακόμη) χαμηλές τιμές στα Βαλκάνια διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για επικερδείς τοποθετήσεις.
Στις τρείς ΑΕΕΑΠ που είναι σήμερα εισηγμένες στο Χρηματιστήριο δηλαδή τις Eurobank Properties, Πειραιώς ΑΕΕΑΠ και Pasal Developent, αναμένεται σύντομα να προστεθούν και άλλες φέρνοντας στο προσκήνιο του χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος το χώρο του real estate. Πρωταγωνιστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος της Εθνικής τράπεζας που έχει δρομολογήσει την σύσταση ΑΕΕΑΠ που θα είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα με χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 1,3 δις ευρώ. Καθ οδόν προς το ΧΑ βρίσκεται και η MIG Estate, θυγατρική του ομώνυμου ομίλου καθώς και ο ΟΤΕ με τη θυγατρική του Properties ΑΕΕΠ ενώ ακολουθούν οι ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΣΕ κλπ) καθώς και η … Εκκλησία που διαθέτει οικήματα και τεράστιες εκτάσεις προς αξιοποίηση.
Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα εξομαλυνθεί το χρηματιστηριακό κλίμα και θα ανοίξει πάλι ο δρόμος για νέες εισαγωγές και άντληση επενδυτικών κεφαλαίων. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρίες έχουν πλέον επεκταθεί εκτός συνόρων και διαθέτουν μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα σε διάφορες χώρες των Βαλκανίων. Αλλά και στην εσωτερική αγορά ο ανταγωνισμός τους για την απόκτηση ακινήτων – φιλέτων αναμένεται να είναι οξύς και να συμβάλει στην αναθέρμανση της κτηματαγοράς. Αρκεί να εξοπλιστούν με κεφάλαια που θα προέλθουν από τις μητρικές εταιρίες τους ή και από την άντληση κεφαλαίων από τη χρηματιστηριακή αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: