Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΕΕΑΠ: "Στροφή" σε επενδύσεις εκτός Ελλάδος

Στις γειτονικές βαλκανικές χώρες και στην Ανατολική Ευρώπη φαίνεται να στρέφεται το επενδυτικό ενδιαφέρον των ΑΕΕΑΠ (Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) με στόχο την επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων που θα λειτουργήσει ως «μαξιλάρι» στην ασθμαίνουσα εγχώρια αγορά ακινήτων.

Έντονη επενδυτική δραστηριότητα εκτός Ελλάδας επιδεικνύει η Eurobank Properties. Τον περασμένο Μάρτιο απέκτησε έναντι 5,5 εκατ. ευρώ εμπορικό ακίνητο στο Κίεβο το οποίο πρόκειται να μισθωθεί στην Universal Bank, θυγατρική της EFG Eurobank. Αντίστοιχα, στη Σερβία αγόρασε μέσω της θυγατρικής Reco Real Property A.D. ακίνητο 653 τ.μ. στην πόλη Nis έναντι 2,06 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ήδη μισθωθεί σε γνωστή εταιρεία εμπορίας ενδυμάτων για διάστημα 10 ετών.

Μεγαλύτερου ύψους είναι οι επενδύσεις της εισηγμένης στη Ρουμανία. Προ διμήνου εξαγοράστηκε έναντι 4,1 εκατ. ευρώ η Retail Development S.A. που είχε στην κατοχή της ακίνητο στο Ιάσιο το οποίο νοικιάζεται από την S.C. Praktiker με το μισθωτήριο να λήγει το 2022, ενώ στις αρχές του μήνα ανακοινώθηκε ακόμη μια εξαγορά. Καταβάλλοντας 20,35 εκατ. ευρώ η εισηγμένη απέκτησε την "Seferco Development S.Α", ιδιοκτήτρια ενός νεόκτιστου κτηρίου γραφείων 22.704 τ.μ. στην περιοχή Pipera του Βουκουρεστίου το οποίο θα στεγάσει εταιρείες του ομίλου Eurobank EFG (Bancpost S.A. κ.α.).

Στο Βουκουρέστι η Eurobank Properties είναι επίσης ιδιοκτήτρια του κτιρίου γραφείων Eliade Tower, δίπλα στη λίμνη Floreaska στη βόρεια πλευρά του Βουκουρεστίου. Το κτίριο συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 9.704 τ.μ.. που αποκτήθηκε προ ενός έτους έναντι 26,2 εκατ. ευρώ είναι πλήρως μισθωμένο σε διεθνείς και ρουμανικές εταιρείες. Ο κύκλος εργασιών της Eurobank Properties στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς αυξήθηκε κατά 32% κυρίως από νέα συμβόλαια μισθωμάτων σε Ρουμανία και Σερβία.

Αν και προς το παρόν το χαρτοφυλάκιο της Πειραιώς ΑΕΕΑΠ περιορίζεται μόνο στην ελληνική αγορά, η είσοδος της Pasal Development στο μετοχικό της κεφάλαιο (στις αρχές Ιουνίου απέκτησε το 37% των μετοχών της ΑΕΕΑΠ) εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς ότι θα διευρύνει την επενδυτική της πολιτική με εκτός Ελλάδος δραστηριότητες. Η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της ΑΕΕΑΠ (εστιάζεται κυρίως σε τραπεζικά καταστήματα-γραφεία και πρατήρια καυσίμων) στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ανήλθε στα 94 εκατ. ευρώ, στόχος όμως είναι να αυξηθεί μέσω νέων επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από νέα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην εταιρεία.

Στην οικονομική έκθεση της ΑΕΕΑΠ που συνοδεύει τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου, αναφέρεται πως θα επιδιωχθεί η τοποθέτηση των διαθέσιμων κεφαλαίων της σε επενδύσεις που δίνουν αποδόσεις μεγαλύτερες από το μέσο όρο της αγοράς, ενώ σε ό,τι αφορά την πώληση ακινήτων θα πραγματοποιείται μόνον εάν μεγιστοποιείται η ωφέλεια και τα διαθέσιμα κεφάλαια μπορούν να τοποθετηθούν σε ακίνητα με μεγαλύτερες και ασφαλέστερες αποδόσεις.

Στην απόκτηση σημαντικού αριθμού ακινήτων σε Ελλάδα και στο εξωτερικό προσανατολίζεται και η MIG Real Estate ΑΕΕΑΠ που βρίσκεται σε διαδικασία εισαγωγής των μετοχών της στο Χ.Α. Σήμερα το χαρτοφυλάκιο της θυγατρικής του ομίλου Marfin αποτελείται από ακίνητα, κυρίως επαγγελματικής χρήσης, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Αττική. Επιδίωξη της διοίκησης της επιχείρησης είναι η MIG Real Estate ΑΕΕΑΠ να εξελιχθεί σε ένα από τους βασικούς φορείς επενδύσεων σ ε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και στον ευρύτερο Βαλκανικό χώρο. Η MIG Real Estate αναμένευται να αποτελέσει την τρίτη ΑΕΕΑΠ που εισάγεται στην Χ.Α. μετά την Eurobank Properties και την Πειραιώς ΑΕΕΑΠ.

Σημειώνεται πως ο όμιλος της MIG διαθέτει ήδη παρουσία στο βαλκανικό real estate έχοντας αποκτήσει τον έλεγχο της μεγαλύτερης αλυσίδας εμπορικών κέντρων της Σερβίας, JSC Robne Kuce Beograd (RKB) που διαθέτει συνολικά 36 εμπορικά κέντρα σε Σερβία και Μαυροβούνιο και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις (logistics) στο Βελιγράδι.

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: