Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

"Χορός εκατομμυρίων" γύρω από την επέκταση του ΗΣΑΠ στα Β. Προάστια

«Χορός εκατομμυρίων» στήνεται γύρω από την επέκταση του ΗΣΑΠ στα Βόρεια Προάστια. Από ημέρα σε ημέρα, ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, ακολουθώντας τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιάς που ανακοίνωσε τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, εξαγγέλλει την προκήρυξη των τελικών μελετών για την επέκταση του ΗΣΑΠ στα Βόρεια Προάστια.

Η αρχική μελέτη των 20 εκατ. ευρώ «έσπασε» τελικά σε 5-7 κομμάτια. Οι μελέτες φορούν την επέκταση του ηλεκτρικού από τον σταθμό του ΚΑΤ (ο σταθμός της Κηφισιάς θα υπογειοποιηθεί) έως την Εθνική Οδό στο ύψος των «120 εργοστασίων».

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, το έργο -αρχικού προϋπολογισμού 480 εκατ. ευρώ- θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2010 προκειμένου να δοθεί σε εμπορική λειτουργία το 2014, ενώ υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί 100.000 επιβάτες ημερησίως.

Δημιουργία πέντε σταθμών έως την εθνική οδό

Η επέκταση, μήκους 6,5 χλμ., αρχίζει από το σταθμό ΚΑΤ και καταλήγει στο 20ο χλμ. της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας. Στο τμήμα αυτό προβλέπεται να κατασκευασθούν οι κάτωθι πέντε σταθμοί:

-Υπόγειος σταθμός Κηφισίας (υπογειοποίηση υπάρχοντος).

-Υπόγειος σταθμός επί της Τατοΐου στο ύψος του αθλητικού ομίλου Κηφισιάς.

-Υπόγειος σταθμός επί της τριγωνικής νησίδας πλησίον της διασταύρωσης Τρικούπη και Θησέως, ο οποίος θα εξυπηρετήσει τη Νέα Ερυθραία.

-Υπόγειος σταθμός παράπλευρα της Θησέως στο ύψος της συμβολής Αγ. Σαράντα και Ισμήνης στη θέση Καστρί.

-Υπόγειος σταθμός στο 20ο χλμ Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, ύψος 120 εργοστάσια.

Με ΣΔΙΤ η επισκευαστική βάση Πειραιά

Σκέψεις προκειμένου να κατασκευαστεί με τη μορφή ΣΔΙΤ η επισκευαστική βάση του ΗΣΑΠ στον Πειραιά, αρχικού προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, καλλιεργούνται στο υπουργείο Μεταφορών.

Η νέα τεχνική επισκευαστική βάση αποτελεί χώρο υψηλής εξειδίκευσης, τόσο για την ελαφρά όσο και για τη βαριά συντήρηση των οχημάτων.

Στους χώρους των 25.600 m2 και σε οικοδομικά τετράγωνα συνολικής έκτασης 35.300 m2 της ιδιοκτησίας του ΗΣΑΠ θα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία μικρού εμπορικού κέντρου και πάρκινγκ για την κάλυψη των αναγκών της ευρύτερης περιοχής.

Του Φώτη Φωτεινού

Δεν υπάρχουν σχόλια: