Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Αθωνική Τεχνική: Επένδυση 50 εκατ. ευρώ στη Θράκη

Η δημιουργία εμπορικού κέντρου υπερτοπικής εμβέλειας στην περιοχή της Θράκης αποτελεί το νέο μεγάλο project ανάπτυξης ακινήτων που έχει εντάξει στο επενδυτικό της πρόγραμμα η εταιρεία Αθωνική Τεχνική, η οποία παράλληλα ιδρύει το επόμενο διάστημα τρεις θυγατρικές επιχειρήσεις σε γειτονικές χώρες με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό.

Για την υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων, η Αθωνική Τεχνική –στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει με ποσοστό 49,9% η εισηγμένη Σφακιανάκης ΑΕΒΕ– έχει ήδη αγοράσει έκταση 114 στρεμμάτων σε στρατηγική θέση σε πόλη της Θράκης και παράλληλα διαπραγματεύεται την απόκτηση γειτονικών ακινήτων ώστε να αυξήσει την επιφάνεια όπου σχεδιάζει να αναγείρει το εμπορικό συγκρότημα. Το ύψος της νέας αυτής επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το εμπορικό κέντρο θα απευθύνεται τόσο στους κατοίκους της Θράκης όσο και στους κατοίκους της νότιας Βουλγαρίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη επένδυση αυτού του είδους που προωθεί η βορειοελλαδίτικη επιχείρηση (η έδρα της βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη), καθώς τον προσεχή Αύγουστο ξεκινά την κατασκευή εμπορικού κέντρου στα Γιάννενα σε συνεργασία με τον πορτογαλικό οίκο Sonae Sierra. Το project στα Γιάννενα είναι ύψους 55 εκατ. ευρώ και εκτιμάται πως θα καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής (Ήπειρος, νότια Αλβανία).

Την ίδια περίοδο, εξάλλου, έχει προγραμματιστεί να αρχίσει η αξιοποίηση και της έκτασης που εξασφάλισε η Αθωνική Τεχνική στο Ναύπλιο με αντιπαροχή από την εταιρεία τροφίμων Κύκνος ΑΕ. Εκεί πρόκειται να επενδύσει περί τα 50 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μικτού συγκροτήματος συνολικής επιφάνειας 36.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 20.000 τ.μ. θα αφορούν κατοικίες και τα υπόλοιπα 16.000 τ.μ. ένα μικρό εμπορικό κέντρο και χώρους γραφείων.

Το real estate, όπως αναφέρει στο C|apital.gr ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Κυριάκος Περτσινίδης (σ.σ. μαζί με τον αδελφό του Κώστα ελέγχουν το 50,1% της επιχείρησης και παράλληλα ασκούν το management), θα αποτελέσει σταδιακά το βασικό αντικείμενο δραστηριότητας της Αθωνικής Τεχνικής. «Ήδη, σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του ανεκτέλεστου υπόλοιπου των έργων μας και συγκεκριμένα τα 130 εκατ. ευρώ από τα 170 εκατ. ευρώ αφορούν projects ανάπτυξης ακινήτων» επισημαίνει ο κ. Περτσινίδης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η Αθωνική Τεχνική θα συνεχίσει να ασχολείται με τα δημόσια έργα. «Όμως, θα είμαστε ιδιαίτερα επιλεκτικοί σε σχέση με τη συμμετοχή μας σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων», τονίζει ο ίδιος.

Τριπλό «χτύπημα» στο εξωτερικό

Παράλληλα με τη «στροφή» που έχει κάνει στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, η Αθωνική Τεχνική ξεκινά το επόμενο διάστημα την προσπάθεια και για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό. Τις προσεχείς ημέρες ολοκληρώνει τη σύσταση θυγατρικής εταιρείας στη Βουλγαρία, ενώ εντός του καλοκαιριού θα πράξει το ίδιο στην Ουκρανία. «Δεν αποκλείεται μέχρι τα τέλη του έτους να συστήσουμε και τρίτη θυγατρική στο εξωτερικό, καθώς εκτιμούμε ότι η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή θα αποτελέσει μετά το 2010 κύριο πεδίο ανάπτυξης εργασιών για την Αθωνική Τεχνική», υπογραμμίζει ο κ. Περτσινίδης.

Στην προσπάθεια διείσδυσης στις ξένες αγορές σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και ο όμιλος Σφακιανάκη, καθώς έχει ήδη παρουσία και παράλληλα διαθέτει μια σειρά από ακίνητα στις γειτονικές χώρες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο αξιοποίησης από τη θυγατρική του. Ανάλογες συνέργιες θα γίνουν και σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία της εισηγμένης στην Ελλάδα. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για τις επενδύσεις που θα μπορούσαν για υλοποιηθούν από την Αθωνική Τεχνική στα ακίνητα του ομίλου στη χώρα μας και το εξωτερικό.

Του Φάνη Γαβρινιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: