Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

ΟΤΕ: Η ακίνητη περιουσία των 2 δισ. ευρώ

ριν από λίγες μόλις ημέρες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε την είσοδο στο Χρηματιστήριο της νέας εταιρείας ακινήτων του ΟΤΕ με την επωνυμία ΟΤΕ PROPERTIES ΑΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Α.Ε. ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. Μια κίνηση που όπως εκτιμούν στην αγορά, αφενός έγινε με τις "ευλογίες" των Γερμανών της Deutsche Telecom που γνωρίζουν για τις κρυμμένες υπεραξίες της περιουσίας του οργανισμού στο real estate, αφετέρου αναμένεται να προσφέρει έσοδα και κέρδη στους ισολογισμούς του ΟΤΕ. Και μπορεί λόγω του "τριημέρου" που μας πέρασε ή του κακού κλίματος στην αγορά η είδηση να πέρασε στα "ψιλά", ωστόσο, έχει τη σημασία της μακροπρόθεσμα. Άλλωστε, μιλάμε για μια περιουσία η λογιστική αξία της οποίας εκτιμάται στα 480-500 εκατ. ευρώ και η εμπορική στα 2 δισ ευρώ περίπου.

Η ίδρυση της ΑΕΕΑΠ

Ο ΟΤΕ λοιπόν, προχωρεί άμεσα στη διαδικασία για είσοδο της νέας θυγατρικής εταιρείας ακίνητης περιουσίας στο Χρηματιστήριο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2009, με στόχο να αυξήσει τα ετήσια έσοδά του και να καλύψει τις όποιες απώλειες από τη σταθερή τηλεφωνία και την μείωση των περιθωρίων κέρδους από την κινητή τηλεφωνία. Η αξία των ακινήτων που θα εισφερθούν στην ΑΕΕΑΠ, δεν θα είναι μικρότερη από 250 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, σημαντικό θέμα αποτελεί, όπως σε όλα αυτά τα ανάλογα εγχειρήματα, η αναζήτηση των ακινήτων που θα εισφερθούν στην ΑΕΕΑΠ, τα οποία να είναι υψηλής αξίας, να μην υπολογίζονται από την διοίκηση του ΟΤΕ προς χρήση, να είναι προς εκμετάλλευση και ικανά να αποφέρουν έσοδα. Το "χαρτοφυλάκιο ακινήτων" του Οργανισμού είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα μετά το αντίστοιχο της Εκκλησίας της Ελλάδας και περιλαμβάνει πάνω από 2.500 ακίνητα και χιλιάδες στρέμματα γης.

Η "χαρτογράφηση"

Ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, το ακίνητο στο Ρουφ (περίπου 45 στρέμματα από τα οποία οικοδομήσιμα είναι τα 25.000 τ.μ.), πλησίον της περιοχής που θα κατασκευαστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού ενώ θα έχει πρόσβαση και το μετρό με τις νέες επεκτάσεις, το πενταώροφο διατηρητέο κτίριο της Σταδίου 15. Τα ακίνητα που έχει στην διάθεση του ο οργανισμός είναι 2.279 οικόπεδα/γήπεδα συνολικής εκτάσεως 9.250.000 m2 περίπου. Από αυτά, 252 οικόπεδα (1.100.000 m2 περίπου) είναι χωρίς κτίσματα . Περίπου το 10% των οικοπέδων βρίσκεται σε μεγάλες πόλεις και αντιπροσωπεύει το 16% περίπου της συνολικής επιφάνειας των οικοπέδων. To 5,5% περίπου των κτιρίων βρίσκεται σε μεγάλες πόλεις, σε κεντρικά σημεία, και αντιπροσωπεύει περίπου το 43% της συνολικής επιφάνειας των κτιρίων. Το 73% των κτιρίων είναι κατασκευασμένα μετά το 1985. Υπάρχουν 28 ακίνητα που η αντικειμενική αξία ενός εκάστου υπερβαίνει τα 3 εκατ., τα οποία αντιπροσωπεύουν το 24% της συνολικής επιφάνειας των κτιρίων.

Γ. Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: