Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Μπ. Βωβός: Νέους ορίζοντες ανοίγει ο Βοτανικός

Η επιχειρηματική διορατικότητα ήταν πάντα το μεγάλο πλεονέκτημα του Μπάμπη Βωβού. Έτσι, όταν το 1974 δημιούργησε την εταιρεία real estate που «βάφτισε» με το όνομά του και αποφάσισε να επενδύσει στην αγορά γραφείων κατά μήκος της λεωφόρου Κηφισίας δεν το έκανε τυχαία, καθώς διέβλεπε τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και ευκαιρίες που έκρυβε ο συγκεκριμένος οδικός άξονας.

Και δεν έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του, αφού η λεωφόρος Κηφισίας εξελίχθηκε στο σημαντικότερο πόλο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο λεκανοπέδιο Αττικής με προφανή οικονομικά οφέλη για την επιχείρησή του.

Την ίδια τακτική ακολουθεί ο επικεφαλής της εισηγμένης πλέον (από το 2001) επιχείρησης και σήμερα. Αντιλαμβανόμενος έγκαιρα τον κορεσμό, στην παρούσα φάση, της αγοράς γραφείων και κατά συνέπεια τον περιορισμό των περιθωρίων κέρδους από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, ο Μπάμπης Βωβός έστρεψε την προσοχή του σε νέες αναπτυσσόμενες περιοχές της Αττικής και τομείς real estate που δεν είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα μέχρι τότε. Κατάφερε, λοιπόν, να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο έργο ανάπλασης της περιοχής του Βοτανικού με τη δημιουργία του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της χώρας με εμβαδόν 70.000 τ.μ., ενώ παράλληλα ενέταξε στο επενδυτικό του πρόγραμμα δύο projects τουριστικού χαρακτήρα στο Σούνιο και τον Πόρο.

Ήδη, η κατασκευή του νέου mall στο Βοτανικό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σε περίπου ένα χρόνο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία. Το ύψος της συγκεκριμένης επένδυσης θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία του εμπορικού κέντρου υπολογίζεται πως θα αγγίξει ακόμη και τα 700 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τα δύο τουριστικά έργα, το μεν project του Πόρου (ξενοδοχείο και παραθεριστικές κατοικίες) εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί εντός του 2008, η δε επένδυση στο Σούνιο (τρεις ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων) ξεκινά να υλοποιείται το αμέσως προσεχές διάστημα.

Χαρτοφυλάκιο αξίας άνω του 1,2 δισ. ευρώ

Η ολοκλήρωση των τριών αυτών σημαντικών έργων θα αυξήσει περαιτέρω την αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εισηγμένης επιχείρησης που αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την τελευταία αποτίμηση που έκανε ο οίκος Colliers Ιnternational, υπολογίζεται στο ποσό του 1,2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως σήμερα η εταιρεία Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική έχει στην κατοχή ή υπό τη διαχείρισή του ακίνητα συνολικής επιφάνειας άνω των 200.000 τ.μ. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί, επίσης, πως στα 34 χρόνια της δραστηριοποίησής της η επιχείρηση έχει κατασκευάσει περισσότερα από 30 γραφειακά συγκροτήματα με επιφάνεια που ξεπερνά τα 500.000 τ.μ. Μεταξύ των συγκροτημάτων αυτών περιλαμβάνονται και τα γνωστά Atrina, Agora, Polis, Delfi Corner, Atrium και Monumental Plaza.

Η ανάπτυξη γραφειακών χώρων εκ μέρους της εταιρείας Μπάμπης Βωβός μπορεί προς το παρόν να έχει περιοριστεί λόγω της υλοποίησης των νέων έργων, εντούτοις σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί ως δραστηριότητα. Εξάλλου, η επιχείρηση διαθέτει πλεονέκτημα στη συγκεκριμένη αγορά, η οποία εκτιμάται πως θα ανακάμψει το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, ενόψει αυτών των εξελίξεων η διοίκηση της επιχείρησης σχεδιάζει και ετοιμάζει τις επόμενες επενδυτικές της κινήσεις, με τον πρόεδρο Μπάμπη Βωβό να έχει τον τελευταίο και καθοριστικό λόγο στις αποφάσεις.

Αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος της επιχείρησης ελέγχει περί το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης (τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια συμμετέχουν με 61% περίπου) και παρά τα όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς για πώληση του ποσοστού του, ο κ. Βωβός δεν δείχνει διατεθειμένος να το πράξει. Ιδίως στην παρούσα φάση με το «στοίχημα» που έχει βάλει με τις πρώτες μεγάλες εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις της εταιρείας του. Του Φάνη Γαβρινιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: