Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Εμπορική Τράπεζα: Σχέδιο συγκρότησης εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα

Tη δική της εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία θα δημιουργήσει τελικά εντός του 2008, περίπου τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες σχετικές σκέψεις που υπήρξαν στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, η Εμπορική Τράπεζα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ήδη καταρτιστεί ο κατάλογος των ακινήτων που θα αποτελέσουν το αρχικό χαρτοφυλάκιο της νέας ΑΕΕΑΠ, η συνολική αξία του οποίου ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια σειρά από εμπορικά ακίνητα, κατά κύριο λόγο καταστήματα της τράπεζας, τα οποία η Εμπορική πρόκειται θα εισφέρει για το λόγο αυτό στην ΑΕΕΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ρόλος της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων είναι πολύ πιθανό να ανατεθεί στην Εμπορική Ακίνητης Περιουσίας ΑΕ.

Η εν λόγω θυγατρική ιδρύθηκε το 2001 με σκοπό τη διαχείριση των ακινήτων της τράπεζας, αλλά και την παροχή υπηρεσιών που έχουν σχέση με τα ακίνητα (έρευνα αγοράς, εκτιμήσεις, μελέτες αξιοποίησης, διαμεσολάβηση στις αγορές - πωλήσεις) προς πελάτες της Εμπορικής Τράπεζας. Επιπλέον, συμμετέχει σε projects real estate, όπως αυτό της αξιοποίησης της μαρίνας Ζέας. Από τις δραστηριότητές της, η Εμπορική Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε. εξασφάλισε το 2006 έσοδα 14,8 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων που ανήλθαν στα 11,2 εκατ. ευρώ.

Η Εμπορική Τράπεζα θα είναι το πέμπτο κατά σειρά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας που θα θέσει σε λειτουργία και θα εισάγει στο Χρηματιστήριο Αθηνών θυγατρική εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα.

Υπενθυμίζεται πως ήδη διαπραγματεύονται στο Χ.Α. οι μετοχές των Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ και Πειραιώς ΑΕΕΑΠ (θυγατρικές της Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς αντίστοιχα), ενώ τις επόμενες ημέρες ο όμιλος της Marfin καταθέτει στις χρηματιστηριακές αρχές το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την εισαγωγή των μετοχών της MIG Real Estate στο Χρηματιστήριο.

Παράλληλα, η Alpha Bank εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μετατρέψει σε ΑΕΕΑΠ την ήδη εισηγμένη Alpha Αστικά Ακίνητα. Του Φάνη Γαβρινιώτη


Δεν υπάρχουν σχόλια: